Po obdobju zatišja košarkarji v ligi NBA počasi ogrevajo motorje pred novo sezono. Kot je že v navadi, so bili pred začetkom pripravljalnega obdobja vsi na voljo predstavnikom sedme sile na tako imenovanem medijskem dnevu. Pri Dallasu je bil v središču pozornosti Luka Dončić, pri Torontu pa novinec Goran Dragić. Manj pozornosti so novinarji v Denverju namenili Vlatku Čančarju, pred katerim je pomembna sezona, v kateri utegne tudi zavoljo dobrih predstav v reprezentanci dobiti nekaj več igralnega časa.

Dončić ve, da mora bolj zaupati soigralcem

Pri Dallasu pred novo sezono kaj pretirano v igralski kader niso posegali. Rošada se je zgodila na trenerskem mestu, kjer je Ricka Carlisla zamenjal Jason Kidd. Ena od prednostnih nalog nekdanjega vrhunskega organizatorja igre in člana hiše slavnih bo obuditev Kristapsa Porzingisa, ki od prihoda v klub igra pod svojimi zmožnostmi. Jasno pa tudi nadaljnji razvoj Luke Dončića. »Ne vem, ali je mlademu Pablu Picassu kdo kdaj svetoval, da mora uporabiti vse barve. Luko bom ves čas opominjal, da se lahko nasloni na svoje soigralce. Oni so tu, da mu pomagajo. Izjemno vzhičen sem, da bom imel možnost delati z mladim Picassom, čigar slike so že zdaj fenomenalne, a se lahko še precej izboljšajo,« je bil slikovit v svojih izjavah Jason Kidd.

Ko so novinarji soočili Luko Dončića z besedami novega trenerja, je le pokimal. »Strinjam se z njim. Veliko stvari je, ki jih lahko izboljšam. Zaupanje v soigralce je na vrhu spiska.« Številni strokovnjaki onkraj Atlantika pred njegovo četrto sezono 22-letnega Ljubljančana postavljajo kot glavnega kandidata za osvojitev naziva najboljšega posameznika (MVP) sezone. A Dončić jim odgovarja v svojem slogu. »To me ne zanima. Resnično ne. V moji glavi je le naslov prvaka lige NBA.« Nekdanji as madridskega Reala še dodaja, da se je na olimpijskih igrah s slovensko reprezentanco navadil biti vodja v smislu komunikacije na in ob igrišču ter da se veseli vnovičnega sodelovanja s Porzingisom. »Precej bolje pripravljen mi deluje, predvsem psihično. Je razbremenjen in se končno zabava na treningih. Pričakujem, da bo imel odlično sezono.«

Dragić pri Torontu s številko 1

V precej drugačni situaciji se je v Torontu znašel Goran Dragić. Potem ko ga je Miami v menjavi poslal v kanadsko moštvo, se je zdelo le vprašanje časa, kdaj bo znova zamenjal okolje. A do tega ni prišlo in je že jasno, da bo Dragić sezono začel v Torontu. Ni pa nujno, da jo bo v istem dresu tudi končal. Kakor koli že, zlati kapetan slovenske reprezentance se je v novem moštvu dobro znašel. Jasno je, da se s soigralci za naslov prvaka ne more boriti, lahko pa jim pomaga pri napredku. »Prva stvar, ki sem jo opazil, je, da ima ta klub prave vrednote in delovne navade. Verjemite mi, da vem, o čem govorim, saj sem zadnja leta preživel pri Miamiju, ki je najbolj znan ravno po tem. Všeč mi je, ker so vsi predani delu in želijo napredovati. Moja glavna naloga bo pomagati mladim igralcem, da naredijo korak naprej v svojem razvoju.«

Dragić bo pri Torontu nosil številko ena, ki jo je že v drugi epizodi pri Phoenixu. Sedmica je bila do zdaj v lasti Kyla Lowryja, ki pa jo bo še naprej nosil tudi pri Miamiju, čeprav jo je pred njim Dragić. »Vem, kakšna je zapuščina Lowryja v Torontu. Bil je eden ključnih igralcev pri pohodu do prvega naslova prvaka v klubski zgodovini. Njegova številka bo v prihodnosti visela pod stropom dvorane, zato sem se odločil za enko, ki mi je prinesla veliko dobrega pri Phoenixu. Hkrati sem v pogovoru Lowryju dejal, da brez kakršnega koli problema še naprej nosi sedmico pri Miamiju,« je pojasnil Dragić.