Vodilna zveza evropskega nogometa je pozno v ponedeljek sporočila, da so po odločitvi pritožbene komisije »postopki proti klubom nični, kot da postopek nikoli ni bil odprt«.

To je zadnje poglavje v aferi, ki je spomladi svet nogometa obrnila na glavo. Omenjeni trije klubi, Real Madrid, Barcelona in Juventus, so bili med 12 ustanovitelji, ki so aprila s svojim predlogom za elitno odcepljeno ligo povzročili razburjenje.

Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Milan, Inter in Atletico Madrid so hitro odstopili od projekta, ko je ideja o superligi povzročila veliko ogorčenje navijačev in drugih klubov, Real, Barcelona in Juventus pa so vztrajali s podporo tekmovanju, ki bi teoretično »zamenjalo« Uefino ligo prvakov.

Uefa je uvedla disciplinski postopek proti trojici zaradi »morebitnih kršitev pravnega okvira Uefe«, in obenem dodala, da od preostalih devetih klubov »ne bo terjala plačila«.

Potem ko so se že junija postopki proti trojici začasno ustavili zaradi pravnih bitk Uefe z madridskim sodiščem, jih je zdaj Uefa opustila. Obenem pa je napovedala, da bo nadaljevala bitko.

»Uefa bo še naprej izvajala vse potrebne ukrepe, strogo v skladu z nacionalno zakonodajo in zakonodajo EU, da bi zaščitila interese Uefe in vseh deležnikov v nogometu,« so še zapisali pri Uefi.

Zahtevo po izločitvi sodnika v postopku proti klubom superlige

Uefa pa je danes zaostrila ton proti španskemu sodstvu. Na madridsko sodišče je vložila zahtevo za razrešitev pristojnega sodnika Manuela Ruiza de Lare, je zapisala na spletni strani. Uefa meni, da sodnik, ki vodi trenutne postopke, ni nepristranski, piše nemška tiskovna agencija dpa.

»Pri Uefi menimo, da je v postopkih prišlo do pomembnih nepravilnosti, zato pričakujemo, da se bo sodnik v skladu s špansko zakonodajo in v interesu pravičnosti do razjasnitve takoj umaknil,« pa so danes zapisali pri Uefi.

Uefa se je v ponedeljek pozno zvečer odzvala na grožnjo de Lare in končala disciplinski postopek proti omenjenim trem klubom, glavnim pobudnikom kontroverzne superlige. Uefa prav tako ne bo zahtevala nobenih kazni za preostalih devet klubov; Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Milan, Inter in Atletico Madrid so hitro odstopili od projekta, ko je ideja o superligi povzročila veliko ogorčenje navijačev in drugih klubov.

Danes je Uefa ponovila svoje stališče, da je »vedno delovala ne le v skladu s svojimi statuti in predpisi, ampak tudi s pravom EU, evropsko konvencijo o človekovih pravicah in švicarsko zakonodajo v zvezi s tem tako imenovanim projektom superlige«.

»Pri Uefi ostajamo samozavestni in bomo še naprej branili svoje stališče ter ščitili interese svojih članic in drugih deležnikov v nogometu,« so še zapisali pri Uefi.