»Medtem ko nismo prejeli nobenih subvencij za izplačila plač, pa je katarska vlada zagotovila 11 milijard rialov (2,56 milijarde evrov) za dokapitalizacijo, kar bo pomagalo našemu poslovanju,« je dejal izvršni direktor šef Qatar Airways Akbar al Baker.

Letalska družba je objavila, da je v poslovnem letu, ki se je končalo 31. marca, ustvarila 4,1 milijarde dolarjev (3,50 milijarde evrov) izgube, kar je dvakrat toliko kot v enakem obdobju leto dni pred tem.

Ob neupoštevanju stroškov prizemljitve letal Airbus A380 in A330 pa je Qatar Airways v poslovnem letu zabeležil 228,3 milijona dolarjev (195 milijonov evrov) izgube iz poslovanja, medtem ko je v predhodnem poslovnem letu ta izguba znašala 310 milijonov dolarjev (265 milijonov evrov).

So pa v podjetju v zadnjih 12 mesecih vseeno zabeležili rahel dvig skupnih prihodkov in 4,6-odstotno povečanje prepeljanega tovora.

To sicer ni prva državna pomoč družbi Qatar Airways. Septembra 2020 je letalski prevoznik tako objavil, da je prejel dve milijardi dolarjev (1,71 milijarde evrov) državne pomoči, potem ko je njegova letna izguba presegla 50 odstotkov osnovnega kapitala.

Qatar Airways, ki upravlja floto 253 letal (nekatera so bila torej med pandemijo prizemljena), je drugi največji letalski prevoznik na Bližnjem vzhodu - za družbo Emirates s sedežem v Dubaju.