Praznovanje stoletnice svetovnega prvenstva si ni zaslužilo boljšega mesta od Flandrije. Belgijci so znova pokazali, da so pravi ljubitelji kolesarstva, in organizirali izjemno prvenstvo. Vrhunec je doseglo z današnjo moško člansko cestno dirko. Spektakel v dolžini 268,3 kilometra, ob cesti pa več sto tisoč gorečih navijačev. Vsi so pričakovali naslov domačega aduta Wouta Van Aerta, veliko pa so si od dirke obetali tudi v izjemno močni slovenski reprezentanci. Odkrito so napadali drugo kolajno na cestni dirki na SP, saj je do sedaj edini bron osvojil Andrej Hauptman leta 2001 v Lizboni. Na koncu sta obe močni naciji ostali praznih rok, saj je vse, še drugo leto zapored, ugnal Julian Alaphilippe.

Mohoriču zmanjkalo bencina

Slovenska sedmerica v postavi Matej Mohorič, Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jan Tratnik, Jan Polanc, Luka Mezgec in David Per se je dirke lotila odločno. Ves čas so bili na mestih v ospredju glavnine in nadzorovali številne nevarne napade. Ritem v Belgiji je bil peklenski od starta do cilja. Zopet je bil v vlogi lokomotive slovenske ekipe najdejavnejši Jan Tratnik, ki je močno spominjal na preizkušnjo z olimpijskih iger v Tokiu. Slovenski navijači so upali, da bo tudi rezultat enak kot na Japonskem, a slovenski diamantni generaciji ni uspel še en pospešek.

Vse do zaključnih 20 kilometrov so odlično sledili zastavljenim ciljem, v boj za kolajne pa so si želeli spraviti Mateja Mohoriča, ki je bil ta čas najbolje pripravljen slovenski kolesar in mu je trasa z več kot 40 kratkimi vzponi najbolj ustrezala. Tokratni kapetan je odlično prestal prvi selektivni napad na 210 kilometrih etape in je ostal edini Slovenec v skupini favoritov. »Imel sem super dan, odlično sem se počutil, noge pa so se vrtele, tako kot sem pričakoval in kot so se na najboljših dirkah letos. Tisto selekcijo na moč sem dokaj enostavno preživel, bil sem zelo zadovoljen in motiviran za finale,« je 26-letni Matej Mohorič komentiral prvi pomemben trenutek dneva.

Le malenkost je zmanjkalo Luki Mezgecu, da bi se priključil vodilni skupini. Hitrosti najboljših nista mogla držati niti dvakratni zmagovalec Toura Tadej Pogačar in trikratni zmagovalec Vuelte Primož Roglič. »Načrt je bil, da sledim napadom. Treba je biti aktiven. Super težko je bilo zame. Nisem niti vedel, kje je bolj težko, spredaj, kje v skupini ali bolj zadaj. Povsod je bilo ogromno nekih pospeševanj, sprintov,« je ocenil Primož Roglič.

V skupini za kolajne je ostalo 17 kolesarjev, 20 kilometrov do konca pa je z izjemnimi napadi začel branilec naslova Alaphilippe. Že ob prvem je moči zmanjkalo prav Mohoriču. »Na zadnjem flandrijskem krogu sem začutil, da sem blizu konca 'bencina', da so se noge že pripravljale na krče. Že v prvem izmed zadnjih dveh krogov mi je zmanjkalo energije v nogah, nisem mogel več pritiskati na pedale, kaj šele, da bi šel na vso moč,« je pristavil Mohorič, ki je osvojil 14. mesto. Vsekakor manj od visokih pričakovanj.

»Seveda sem razočaran, ker sem videl, da sem bil dovolj močan, da grem s prvimi. Ne vem, če bi šlo na moč… Enostavno je zmanjkalo 'bencina', ampak mislim, da je bilo tako tudi z drugimi v prvi skupini,« je dodal Mohorič, ki je hitro usmeril pogled v prihodnost. »Lahko smo ponosni na način, na katerega smo dirkali, kako smo se povezali. Zagotovo bom to uslugo, za vso pomoč, ki sem je bil deležen, v naslednjih letih vrnil tem fantom. Verjamem, da bomo v prihodnjih letih spet prišli s podobno močno zasedbo in mogoče na trasi, ki nam bo še bolj pisana na kožo. Upam, da naši generaciji uspe pripeljati domov kolajno.«

Alaphilippe utišal Belgijce

S prvim napadom se Alaphilippe ni otresel vseh konkurentov, zato je z izjemnim pospeševanjem poskusil še dvakrat v le nekaj kilometrih. V tretje mu je uspelo in 17 kilometrov pred ciljem se je sam odpeljal ubranitvi naslova naproti. Ob cesti je zavladala tišina. Vročekrvni belgijski navijači so bili šokirani. »Počasneje, počasneje,« so vzklikali navijači Francozu, ki se mu je kljub bolečinam v nogah že risal nasmeh na obraz. »Že lani so se mi z naslovom svetovnega prvaka uresničile sanje. Bilo je zelo težko, zato je zmaga še toliko bolj fantastična,« je bila prva reakcija 29-letnega Juliana Alaphilippa, ki bo tako drugo leto zapored nosil mavrično majico svetovnega prvaka.

Belgijci so nato vse oči uprli v Jasperja Stuyvena, ki je bil v skupini štirih kolesarjev, ki so se borili za srebro in bron. Belgijec je na ciljni črti izgubil kolajno, saj sta ga prehitela Nizozemec Dylan van Barle in Danec Michael Valgren, ki sta tako Flandrijo dokončno zavila v črno. »Belgijci so bili za Wouta van Aerta, zato so mi v zadnjem krogu rekli, naj grem počasneje. Niso imeli prav lepih besed zame. Zahvaljujem se jim, lepo sem jim postregel!« je za konec sol na belgijske rane dodal svetovni prvak Alaphilippe.