Dogodek s koncerti v New Yorku, Parizu, Lagosu, Riu Janeiru, Sydneyju, Mumbaju in drugod po svetu, ki bodo globalnemu občinstvu na voljo tudi s prenosom v živo, poteka ob začetku 76. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov. Kampanja obenem voditelje in določevalce poziva k ukrepanju na vrhu skupine G20 prihodnji mesec in na podnebni konferenci COP26, ki bo novembra potekala v Glasgowu.

Na koncertu v Centralnem parku v New Yorku bodo poleg Billie Eilish med drugim nastopili Coldplay, Jennifer Lopez, Camila Cabello, Shawn Mendes in Burna Boy, medtem ko se bodo Eltonu Johnu v Parizu pridružil Ed Sheeran, Doja Cat, Black Eyed Peas in Stormzy.

Femi Kuti bo koncertiral v Nigeriji, Alok v Riu, Duran Duran in Kylie Minogue pa v Londonu. S koncerti v živo ali s posnetimi nastopi bo nastopilo še več drugih zvezdnikov, med njimi Metallica in The Weeknd.

"Na šestih celinah bodo glasbeniki pomagali državljane spodbuditi, da od vlad, velikih korporacij in aktivistov zahtevajo sodelovanje v boju za zaščito planeta in izkoreninjene revščine," je organizator dogodka, gibanje Global Citizen, zapisalo v izjavi.

Organizacija želi zbrati sredstva za zasaditev milijarde dreves, donacijo milijarde odmerkov cepiva proti covidu-19 najrevnejšim državam, in za obroke za 41 milijonov ljudi, ki jih pesti lakota.

Global Citizen ali Državljan sveta je priredil že več odmevnih dobrodelnih dogodkov, med drugim Vax Live letos v Los Angelesu, kjer so glasbeniki, igralci, svetovni voditelji in druga znana imena, med njimi celo papež, pozivali in zbirali sredstva v podporo cepljenju proti covidu-19.

Njihovo zadnjo kampanjo so podprli številni politiki, med drugim predsednik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus, ki je pozval k enakosti pri dostopu do cepiv. "Sedaj se soočamo s pandemijo dveh hitrosti za tiste, ki imajo, in tiste, ki nimajo," je opozoril.