Športni Zagreb obsoja…

Zagreb, 28. avgusta. – Utrip športnega Zagreba takoj začutiš, ko stopiš na »špico« na trgu Republike. Tu je od objave odločitev disciplinskega sodišča NZJ še bolj živo, kot je običajno v času nogometne sezone. Osrednja tema vseh razgovorov so kazni.

Presenetilo nas je, kako so Zagrebčani, ki ponavadi zatisnejo eno oko, če gre za kak nogometni spodrsljaj, tokrat enoglasno obsodili delovanje kaznovanih posameznikov in nogometnih kolektivov. Čeprav je med izključeno trojico tudi njihova Trešnjevka, menijo, da je to edina pravilna odločitev. (…)

Delo, 29. avgusta 1965

Dve točki: »2.5, najmanj 2 milijona dinarjev«

Beograd, 3. avg. (Tanjug). V zvezi s kaznovanjem posameznih klubov, športnih delavcev in nogometašev, zapletenih v tako imenovani »primer Planinić« oziroma lažiranje prvenstvenih tekem v okviru tekmovanja 1. zvezne lige v letu 1964, je predsednik disciplinskega sodišča Nogometne zveze Jugoslavije Svetozar Savić na prošnjo novinarjev podrobno obrazložil vsako kazen posebej. (…)

Delo, 1. septembra 1965

Nogometni škandal v Jugoslaviji

Jugoslovanska nogometna zveza je sprejela te dni nekaj odločnih ukrepov, da bi napravila konec sramotnim razmeram v jugoslovanskem nogometu, kjer se je razpasla grda navada »kupovanja« zmag oziroma točk. O teh zadevah je pisal jugoslovanski tisk dovolj na široko že v prejšnjih letih, toda namesto da bi se bile razmere izboljšale, so se, kot kaže, še poslabšale.

Jugoslovanska nogometna zveza je zdaj odločila, da nogometna moštva »Hajduk« iz Splita, »Trešnjevka« iz Zagreba in »Željezničar« iz Sarajeva izpadejo iz prve nogometne lige in bodo morala tekmovati v drugi nogometni ligi. Razni njihovi funkcionarji in tehniki so hkrati dosmrtno diskvalificirani, številni igralci pa suspendirani za krajši ali daljši čas, ker so sodelovali pri pogajanjih za kupovanje točk. Med drugim je šlo pri teh kupčijah za to, da se »Trešnjevki« s kupljenimi točkami omogoči obstoj v prvi zvezni lig, kar se je tudi posrečilo, dokler je ni zdaj doletela kazen in – sramota. (…)

Seveda je vzbudila ta športna afera hude polemike in – hudo kri v kaznovanih klubih. Nekateri funkcionarji in igralci se maščujejo tako, da dajejo izjave, v katerih razkrivajo podobne še nekaznovane škandale, ali pa grozijo, da jih bodo razkrili. (…) Malo verjetno je tudi, da so bile te nezdrave razmere v nogometu omejene samo na »zahodne« klube (v glavnem hrvaške), kot bi kazalo po sedanji razsodbi. (…)

Novi list, 2. septembra 1965

»Nogometna« kriza v Jugoslaviji

Kot znano, je Jugoslovanska nogometna zveza v Beogradu pretekli teden kaznovala tri klube prve lige s tem, da jih je izključila iz lige in bi morali odslej nastopati v drugi ligi. (…)

Pričakovati pa je bilo, da se bodo tej strogi kazni uprli tako klubi kot vsa hrvaška športna javnost, ker bi Hrvaška izgubila tako kar dva svoja kluba v prvi ligi. In tako se je tudi zgodilo. V javnosti, zlasti pa v hrvaškem športnem tisku se je dvignil vihar živih protestov, oglasila pa se je tudi Nogometna zveza hrvaške republike in zahteva, da je treba vso preiskavo z zaslišanji izvesti na novo (…) Zahteva tudi, da je treba uvesti preiskavo o vseh primerih kupovanja točk po klubih tudi drugod in ne samo v omenjenih treh primerih. Baje obstojajo dokazi tudi za to. Če pa Nogometna zveza v Beogradu ne bo sprejela teh ukrepov, je zagrozila Hrvaška zveza, da bo »udeležba njenih predstavnikov v upravnem odboru Jugoslov. nogometne zveze nepotrebna, a postavlja se tudi vprašanje sodelovanja hrvaških klubov v zveznih ligah.«

Tako je dobila zadeva dramatičen zaplet. Vsa športna javnost doma čaka, kako se bo razrešila. Spor pa z zanimanjem spremljajo tudi v tujini, kajti to je eden največjih nogometnih škandalov, kar se jih je kdaj zgodilo v Evropi. (…)

Novi list, 9. septembra 1965

Hajduk, Trešnjevka in Željezničar spet v 1. ligi

Beograd, 9. septembra (Tanjug). Komisija za pritožbe Nogometne zveze Jugoslavije je nocoj odločala o pritožbah nogometnih klubov Hajduka, Trešnjevke in Željezničarja zoper odločitev disciplinskega sodišča NZJ, s katero so bili ti trije klubi izključeni iz prve zvezne lige. Na nocojšnji seji je bilo sklenjeno, da vsem trem klubom vrnejo prvoligaški status, vendar pa jim za dokazane prekrške odvzamejo nekaj točk v letošnjem ligaškem tekmovanju, in sicer Željezničarju 6, Trešnjevki in Hajduku pa po 5. Hkrati so bile potrjene vse individualne kazni funkcionarjem omenjenih klubov, ki so se pritožili do nocojšnje seje. (…)

Delo, 11. septembra 1965

Vir: Digitalna knjižnica Slovenije – dLib