Prevoznik Flydubai bo lete zagotavljal trikrat tedensko. Opravljal jih bo z letalom Boeing 737 max in tako potnikom iz Slovenije prvič ponudil neposredno letalsko povezavo z Združenimi arabskimi emirati. Lete bo izvajal pod skupno oznako z družbo Emirates, s čimer bo potnikom omogočil enostavno nadaljevanje letalskih potovanj preko vozlišča v Dubaju.

Kot je na današnji novinarski konferenci pred prihodom prvega letala iz Dubaja na brniško letališče povedal poslovodni direktor Fraporta Slovenija, ki upravlja z letališčem, Zmago Skobir, zgodovina pogajanj za vzpostavitev povezave z Dubajem s Flydubai oziroma njenim lastnikom Emirates sega v leto 2012.

Odločili so se, da povezavo preizkusijo, čeprav so nekatere sosednje države že neposredno povezane z Dubajem. Višji podpredsednik komercialnega oddelka pri Flydubai Jeyhun Efendi je pojasnil, da so v to regijo začeli leteti že pred desetimi leti z vzpostavitvijo povezave z Beogradom. Sledile so še druge povezave, v četrtek so ponovno vzpostavili tudi med epidemijo prekinjeno povezavo z Zagrebom, ki je ne vidijo kot konkurenčno, temveč kot komplementarno povezavi z Ljubljano.

Kot je povedal Al Ghaith, je zaradi Expa sedaj pravi čas za vzpostavitev novih povezav. Prepričan je, da bo povezava, ki je zaenkrat zagotovljena v zimskem voznem redu, obstala tudi naprej. Verjame, da ima povezava velik potencial. Slovenija je namreč privlačna s turističnega vidika, Dubaj pa je poleg tega še letalsko vozlišče z več kot 200 destinacijami. Med drugim je vstopna točka za različne eksotične kraje.

Vozovnice za okoli 400 evrov

S zasedenostjo letov in rezervacijami so zaenkrat zadovoljni. Na današnjem prvem letu je v Slovenijo pripotovalo okoli 100 potnikov, v Dubaj, kjer so se z epidemijo covida-19 spopadajo z visoko precepljenostjo in pogostim testiranjem, pa jih je odletelo okoli 80. Najnižje cene povratne letalske karte so se začele pri 280 evrih, zaradi zasedenosti pa so se že dvignile na okoli 400 evrov.