Sladki krompir nima dosti veze z navadnim krompirjem, pa čeprav imata enako ime. Skupno jima je le to, da ju lahko pripravimo na enake načine. Sladki krompir je zelo zdrav. Krepi imunski sistem, saj je obogaten z vitamini A, B, C in D, pohvali pa se tudi z nizkim glikemičnim indeksom, zato ga uživajo tudi diabetiki, radi pa ga imajo tudi tisti, ki pazijo na kalorije. Sladki krompir sodi med zelenjavo, navadni krompir je pa škrobnato živilo. Če vas zanima še več, si preberite blog zapis Sladki krompir .

Ta recept predstavlja pripravo pečenega sladkega krompirja v pečici, sladki krompir pa je odličen tudi v drugih receptih, recimo v prilogah, kot so pireji, njoki … ter v juhah, solatah, celo sladicah:

Njoki iz sladkega krompirja v nežni smetanovi omaki z brokolijem

Zelenjavna pita s krompirjevim pokrovom in dišavnim posipom

Kvinojina solata s pečenim sladkim krompirjem, motovilcem in mocarelo

Mini palačinke iz sladkega krompirja

Grahovo-špargljeva omaka s pirejem iz sladkega krompirja

Čili s sladkim krompirjem, kvinojo in črnim fižolom

Še več receptov z uporabo sladkega krompirja najdite pod oznako Sladki krompir .

Sladki krompir je vsekakor slajši od navadnega krompirja, ki ga poznamo mi, a je treba upoštevati, da sladki krompir sploh ni krompir in je primerjava skoraj nesmiselna. Če sladki krompir pripravite na pravi način in skombinirate pravilno ter ob tem ne pričakujete, da bo enakega okusa kot navadni krompir, že zmagate.

Pa še ena večjih razlik med krompirjem in sladkim krompirjem? Sladki je dosti bolj trd in ga je težje lupiti in rezati. Se pa sladki skuha in speče dosti hitreje od navadnega.

Pečeni krompir lahko postrežete samega ali pa kot prilogo. Pečen sladki krompir bo odličen z:

• burgerjem – Sočen jagnječji burger s tzatziki omako

• koruzo – Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo

• fižolom – Pečen fižol v paradižnikovi omaki s pivom

• falafli – Domači originalni falafli

• jajčevci – Božanski v pečici ocvrti jajčevci

• solato – Mešana solata s popolno pečenim steakom s feto

• polpeti – Odličen lososov polpet z ocvrtim jajcem ht

piščancem – Piščanec v slastni paradižnikovi omaki s špinačo

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/ !

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi):

2 srednje velika sladka krompirja

2 žlici (olivnega) olja

1 žlička mlete sladke paprike (in/ali čili, česen v prahu, kajenski poper, cimet ...)

1/2 žličke soli

1/4 žličke popra

svež peteršilj (ali timijan, rožmarin, origano ...)

PRIPRAVA

Pečen sladki krompir ni treba lupiti, če je lupina lepa. Le dobro ga umijte pod tekočo vodo. Če vidite kakšne male črne ali rjave pike, te odstranite.

Krompir previdno narežite – pozor, sladki krompir je bolj trd od navadnega, zato pazljivo – na rezine.

Rezine prenesite v skledo, krompir pokapajte z oljem in potresite z mleto papriko, soljo in poprom. Premešajte kar s čistimi rokami.

Krompir prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko. Rezine razporedite v en sloj, da se bo krompir pekel in ne le kuhal oziroma dušil. Tako razporejen dobi tudi več barve. Pekač za približno 30 minut postavite v pečico, ogreto na 200°C. Po tem času preverite, če je krompir mehak. Nato pa pekač postavite pod žar na 220°C za približno 5-10 minut, da dobi barvo. Pazite, da se ne zažge!

Krompir servirajte, po želji okrasite s svežim peteršiljem in takoj postrezite.