Hrvaško kmetijsko ministrstvo je danes izrazilo zadovoljstvo, da so hrvaško zahtevo za zaščito tradicionalne oznake porekla za prošek objavili v uradnem listu EU. Hrvaška je to zahtevo vložila decembra 2013, Evropska komisija je potrdila njeno obravnavo konec julija.

Evropska komisija bo po proučitvi morebitnih pritožb na podlagi vseh dostopnih informacij sprejela končno odločitev. Če bo ugodila Hrvaški, bodo lahko izraz uporabljali za vina z oznako Dalmatinska zagora, Sjeverna Dalmacija, Srednja i Južna Dalmacija in Dingač, na spletni strani navaja hrvaško ministrstvo.

Italija, ki je blagovno znamko za svoj prosecco na evropskem notranjem trgu zaščitila že pred leti, meni, da sta si izraza prošek in prosecco preveč podobna. Vini imata povsem različna okusa, a zaradi zelo podobnega poimenovanja je Bruselj priznanje izraza prošek Hrvaški leta 2013 ob njenem vstopu v EU zavrnil.

Na Hrvaškem vztrajajo, da si vini nista podobni ter da ima Hrvaška pravno, zgodovinsko in kulturno legitimnost za priznanje izraza prošek na evropski ravni. Prošek je tradicionalno hrvaško desertno vino, ki ga pripravljajo iz posušenih jagod tradicionalnih hrvaških vrst grozdja, kot so bogdanuša, maraština in vugava, ki jih gojijo v Dalmaciji.

Hrvaška stran navaja, da prošek nima nobene povezave z okusom, vrstam grozdja in tehnologijo izdelave italijanskega prosecca, ki ga industrijsko polnijo z ogljikovim dioksidom, da je peneče.