Podjetje je nastalo leta 2010, ko je ekipa znanstvenikov začutila potrebo po razvoju novih digitalnih orodij za laboratorije. Ker znotraj Nacionalnega inštituta za biologijo in njegovih pravil to ni bilo mogoče, so ustanovili Biosistemiko. Glavne dejavnosti podjetja so razvoj in trženje programske opreme za laboratorije in programske opreme po meri za proizvajalce laboratorijskih naprav. S svojimi izdelki in storitvami so prisotni na mednarodnih trgih, predvsem v ZDA in Evropi. Z dolgoletnimi izkušnjami izdelave programskih rešitev so pridobili zaupanja vredne partnerje, kot so Gilson, Agilent, Roche, ADInstruments, Alifax in številni drugi.

Razumejo izzive laboratorijev

Prav tako svetujejo na področju digitalizacije laboratorijskih procesov, saj poglobljeno razumejo izzive, s katerimi se srečujejo laboratoriji v različnih organizacijah in industrijah. V podjetju, kjer so celotni ekipi skupne vrednote prijaznost, spoštovanje, transparentnost, zanesljivost in timsko delo, je med 48 zaposlenimi kar 11 doktorjev znanosti s področja ved o življenju. »Prav zato lahko ponudimo svetovanje, kako digitalizirati procese, ali razvijemo programsko rešitev, ki olajša vsakdanje delo končnemu uporabniku v laboratoriju. V večini laboratorijev naprave še vedno niso med seboj povezane, podatki pa so razpršeni po različnih medijih, od zvezkov do elektronskih datotek, in večkrat niso označeni na ustrezne načine. Na leto se izgubi kar 17 odstotkov vseh znanstvenih podatkov,« je povedala direktorica Roswita Golčer Hrastnik.

Podjetje je bilo v prvih petih letih obstoja prepoznavno predvsem po strokovnem znanju o qPCR (molekularna laboratorijska metoda za diagnostiko raznih patogenih ali drugih mikroorganizmov, danes se pogosto uporablja za ugotavljanje prisotnosti koronavirusa), kar je pripeljalo tudi do razvoja produkta PlatR, pripomočka za pipetiranje, enega glavnih rutinskih procesov pri laboratorijskem delu. Z uporabniškimi študijami so pokazali, da z njegovo uporabo pri vsakodnevni rutini en raziskovalec privarčuje vsaj 10.000 evrov na leto, tako zaradi manjše porabe časa kot zaradi manjše porabe reagentov.

Inovativni elektronski laboratorijski dnevnik

»Pred šestimi leti smo razvili še en inovativen produkt, in sicer SciNote, elektronski laboratorijski dnevnik, ki je odprtokodna digitalna platforma za upravljanje znanstvenih podatkov za raziskovalce na področju ved o življenju z več kot 100.000 uporabniki v akademski sferi in industriji. Platforma omogoča uporabnikom popolno sledljivost, dostopnost, interoperabilnost in ponovno uporabo podatkov brez porabe papirja. SciNote je sedaj ločeno podjetje in eden najbolje ocenjenih elektronskih laboratorijskih dnevnikov, ki se uporablja v več kot sto državah,« je dodala Golčer-Hrastnikova.

Največji projekt podjetja je trenutno Datana, ki rešuje vedno večji problem dolgoročnega shranjevanja in arhiviranja podatkov. Z rabo molekule DNK kot medijem za hrambo podatkov želijo revolucionirati standard arhiviranja podatkov, saj tehnologija omogoča hrambo vseh podatkov v zgodovini človeštva v zgolj nekaj litrih biološke raztopine.