Potem ko se je v nedeljo v Katovicah končalo evropsko prvenstvo, na katerem so slovenski odbojkarji osvojili srebrno odličje, istočasno pa se je končalo tudi azijsko prvenstvo, je z mednarodne zveze prišla potrditev, da bo slovenska moška izbrana vrsta še drugič zaporedoma nastopila na odbojkarskem mundialu.

Da bodo Slovenci avgusta spet igrali na svetovnem prvenstvu, je bilo bolj ali manj jasno že po visoki uvrstitvi Slovenije v letošnji ligi narodov (četrto mesto) in osmem mestu na svetovni lestvici. Z drugim mestom na evropskem prvenstvu pa so Slovenci svoj nastop med elito le še potrdili.

V Moskvi, Sankt Peterburgu, Kaliningradu, Jaroslavlu, Kazanu, Ufi, Jekaterinburgu, Novosibirsku, Kemerovem in Krasnojarsku bodo prihodnje leto nastopili gostitelji Rusi, branilci naslova Poljaki, ki so imeli edini nastop že zagotovljen. Tema dvema reprezentancama so se priključili še celinski prvaki in podprvaki, Iran in Japonska (Azija), Tunizija in Kamerun (Afrika), Italija in Slovenija (Evropa), Brazilija in Argentina (Južna Amerika) ter Portoriko in Kanada (Severna in Srednja Amerika).

Glede na svetovno lestvico si je uvrstitev na SP, ki bo med 26. avgustom in 11. septembrom 2022, priigralo še 12 reprezentanc: Francija, ZDA, Srbija, Kuba, Nizozemska, Nemčija, Mehika, Turčija, Egipt, Katar, Bolgarija in Kitajska, so še sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije.