Informacije, ki so se razširile v soboto, da je glavni trener nogometašev Maribora Simon Rožman ponudil odstop, so se danes izkazale za resnične. »Dogovorili smo se, da vodi tekmo z Muro in se potem pogovorimo. Tudi v primeru zmage proti Muri ne bi bilo drugače. Dobil sem občutek, da je Simon iztrošen. Ta poteza je v tem trenutku najboljša,« je na današnji izredni novinarski konferenci v Ljudskem vrtu pojasnjeval športni direktor kluba Marko Šuler, ki je tudi pod vse večjim pritiskom svojih kadrovskih odločitev. Maribor je v letošnjem letu zamenjal že tri trenerje, kar je več, kot jih je Milan Mandarić v tem času v Olimpiji.

Šuler: Letošnja ekipa je lahko prvak

Maribor je v državnem prvenstvu padel na šesto mesto in za vodilnim Koprom, ki ima tekmo manj, zaostaja že šest točk. Šuler je zanikal nesoglasja s trenerjem Rožmanom. Zatrdil je, da so bile vse kadrovske poteze sprejete s konsenzom, rezultati pa niso bili takšni, kot si jih želijo. »Težko pojasnim, zakaj se je zalomilo. Maribor je specifično okolje, in če ga ne poznaš… Vedeli smo, da bomo trpeli. Ekipa je kakovostna, lahko je prvak. Fantje, ki so tu, so najboljši. Marsikaj nam doslej ni šlo na roko, sodniške odločitve niso na nivoju,« je razloge za slab začetek sezone nizal Šuler, ki novega trenerja še ni nima, saj je pomočnik iz zadnjega tedna Radovan Karanović zgolj začasna rešitev.

»Ker je v Mariboru stalno prisoten pritisk, iščemo osebo, ki bo to znala dobro prenesti in bo razumela klub. Nehvaležno je govoriti, kdaj bo Maribor dobil novega trenerja. Lahko čez dva dni, lahko čez en mesec. Ni veliko trenerjev, ki bi lahko vodili ta klub. Prioriteta je bil Slovenec, pa se ni izšlo. Za raven Maribora v Sloveniji nimamo veliko imen. Imamo trenerje z znanjem, vprašanje pa je, ali imajo pravi značaj. Maribor je posebno mesto in klub. Samo znanje ni dovolj, potrebuješ tudi avtoriteto in delavnost,« je pogled v prihodnost usmeril Šuler, ki je prepričan, da v dosedanjem delu v Mariboru ni naredil nobene velike napake. »Tudi Zlatko Zahović je naredil kar nekaj napak, da je našel pravo kombinacijo. Verjamem, da jih bom tudi jaz. Maribor se je dolgo gradil,« se je branil Šuler.

Čudežni trenerski deček v vseh štirih klubih odstopil sam

Rožman ima v Sloveniji sloves čudežnega trenerskega dečka, ki je vodil že štiri klube, čeprav je star šele 38 let. Ob tem je zanimivo, da je v vseh štirih odstop ponudil sam. Namesto za igranje profesionalnega nogometa se je odločil za študij in pri 31 letih zablestel v Celju, kjer je kot najmlajši trener v ligi klub, ki je imel le 300.000 evrov za člansko ekipo z Blažem Vrhovcem, Gregorjem Bajdetom in Benjaminom Verbičem na čelu (nekateri igralci so imeli mesečno plačo 800 evrov), popeljal do drugega mesta v slovenskem državnem prvenstvu in v finale slovenskega pokala. Odstopil je na začetku naslednje sezone po osmih tekmah. Pravi, da ne zaradi slabih rezultatov, ampak zaradi neizpolnjenih obljub, saj se je moral ukvarjati z vsem drugim, le z nogometom ne. Sodu je izbilo dno, ko je prišel na trening, na igrišču pa je bila previsoka trava.

V Domžale je prišel kot vodja mladinskega pogona. Ko je Luka Elsner odšel v Olimpijo, prestop v člansko garderobo ni bil težak. Z Domžalami je osvojil slovenski pokal in bil uspešen v Evropi, kjer je v kvalifikacijah za ligo Evropa premagal West Ham, izločil Freiburg in ga je na zadnji stopnici ustavil šele Marseille, potem ko je bilo na prvi tekmi v Stožicah 1:1. Ko so bile Domžale osem tekem brez zmage v državnem prvenstvu, je znova odstopil sam. Pravi, da zaradi zdravstvenih težav, saj je pregorel, ker si ni vzel časa zase. A brez službe je bil le 20 dni, saj je zamenjal Matjaža Keka na Reki. Z Rijeko je osvojil hrvaški pokal in uspešno igral v skupinskem delu lige Evropa. Čeprav je s klubom že podpisal novo pogodbo, je znova odstopil sam, potem ko je na osmih tekmah zmagal le enkrat.

Po manj kot mesecu dni brezposelnosti je postal trener Maribor. V pol leta dela v Ljudskem vrtu je nizale le neuspehe. V lanski sezoni je boj za naslov državnega prvaka izgubil v zadnjem krogu, ko ga je v neposrednem dvoboju premagala Mura. V letošnji sezoni je v kvalifikacijah za evropsko konferenčno ligo izpadel že v drugem krogu proti švedskemu Hammarbyju ter v domačem prvenstvu izgubil vse derbije s Celjem, Koprom, Olimpijo in Muro. Vsi odstopi imajo skupni imenovalec, da so se zgodili, ko se je v vsakem klubu prvič znašel v težavah in jih očitno ni znal rešiti.