Jezerjani so nadvse ponosni na naravo, v kateri živijo: gozdove, travnike, vode in gore. Nekdaj pomemben del transportne poti in turistično središče takratne Habsburške monarhije je danes kraj s 670 prebivalci v severnem delu Slovenije, tik ob meji z Avstrijo, priljubljen turistični cilj. Za obiskovalce imajo na voljo 630 postelj, da tam vlada dobra energija, pa so vedeli že bolniki z očesnimi težavami, ki so se zdravili v tamkajšnji nekdanji bolnišnici. Kraj je dobil imel po velikem ledeniškem jezeru, ki je leta 1348 začelo odtekati. Spomin nanj je Planšarsko jezero, ki je eden najpriljubljenejših ciljev obiskovalcev z vsega sveta.

»Lani smo našteli 23.000 nočitev, kar je za nas velik uspeh. Približno šestdeset odstotkov gostov je bilo Slovencev, veliko jih je pri nas unovčilo turistične bone. Ogromno gostov je naš kraj spoznalo prav zaradi bonov in prepričani smo, da se bodo radi vračali k nam. Od tujih gostov so letos prevladovali Nemci, Belgijci in Nizozemci ter Čehi, Avstrijci in Hrvati,« je zadovoljen predsednik Turističnega društva Jezersko Aleš Petek.

Spretnostne vožnje po razgibanem terenu

Gorskim kolesarjem je na Jezerskem na voljo 50 gorskih kolesarskih poti, kolesa si je mogoče tudi izposoditi, letošnja novost pa je gorskokolesarski poligon MTB Mulc, namenjen otrokom do 12. leta starosti in sestavljen iz desetih ovir za učenje spretnostne vožnje po razgibanem terenu. Ljubitelje pohodništva navdušujejo številne slikovite lahke, zahtevne in zelo zahtevne poti ter z jeklenico zavarovana plezalna pot – ferata Češka koča. Ogleda vreden je ledenik pod Skuto, poleg danes manjšega triglavskega edini ledenik v Sloveniji, priljubljen cilj pohodnikov pa je tudi najstarejša slovenska planinska postojanka – Češka koča, ki svojo prvotno podobo ohranja več kot 115 let.

Ne le v jesenskem času, ko je obisk gora najprijetnejši, pohodniki bodo na svoj račun prišli tudi v zimskem času – na turnih smučeh. Takrat bodo nižjeležeče terene zavzeli smučarji tekači in sankači. Prvim so na voljo štirinajst kilometrov urejenih tekaških smučin, izposoja opreme in učenje teka v družbi tekaških učiteljev, medtem ko se lahko najmlajši obiskovalci na saneh ali na smučeh, kjer vadijo prve zavoje, preizkušajo na domala vseh okoliških hribčkih. »Ko imamo pozimi veliko snega, imamo tudi veliko obiskovalcev, če ga ni, smo deležni precej odpovedi nočitev, zato bomo že tretje leto zapored ljubiteljem teka na smučeh in sankanja ponudili tudi umetno zasnežene proge,« pojasni Petek in doda, da na Jezerskem ljubitelje narave, živali, domače kulinarike in ljudskega izročila razveseljuje tudi Jezerska štorija. Gre za preplet tedenskih dogodkov, ki ponujajo edinstvena doživetja jezerske naravne in kulturne dediščine, ne gre pa pozabiti niti na vrhunec poletnega dogajanja Ovčarski bal, ki obiskovalcem postreže s prikazom prigona ovc v dolino, številnimi aktivnostmi in kulinariko. V letošnjem letu je priljubljena prireditev zaradi zdravstvene situacije, povezane s covidom, žal odpadla, a predsednik TD Jezersko obljublja, da se bodo skupaj z ekipo prihodnje leto še bolj potrudili za zabavo obiskovalcev.