Današnjega 10. dneva gospodarske diplomacije, ki je potekal v okviru 53. Mednarodnega obrtno-podjetniškega sejma (Mos) v Celju, so se udeležili predstavniki diplomatskega in konzularnega zbora ter predstavniki slovenskih podjetij in institucij. Uvodoma sta jih nagovorila državni sekretar z ministrstva za zunanje zadeve Stanislav Raščan in državni sekretar z gospodarskega ministrstva Andrej Čuš.

Raščan je izrazil zadovoljstvo, da je na sejmu Mos letos država partnerica Madžarska, ki je v Celje pripeljala močno gospodarsko delegacijo. Po njegovih besedah gospodarska diplomacija vedno bolj prerašča zunanjepolitične aktivnosti Slovenije, ob tem pa ostaja v prvi vrsti živ servis gospodarstvu.

Čuš je dejal, da je naloga gospodarskega ministrstva podpirati in pomagati slovenskemu izvoznemu gospodarstvu, in zato je treba v prihodnje narediti še kar nekaj stvari. Med drugim je treba povečati razpršenost izvoza tudi na trge tretjih držav izven EU, povečati število izvozno usmerjenih podjetij, izkoristiti tržne niše z visoko tehnološkimi proizvodi in storitvami, krepiti vhodne tuje neposredne investicije, podpreti in krepiti slovenske naložbe v tujini in tudi izboljšati prepoznavnost Slovenije na globalnih trgih, je med drugim dejal Čuš.

Da so nekatera slovenska podjetja s svojimi inovativnimi pristopi in izdelki, ki odgovarjajo tudi na globalne okoljske in druge izzive, v svetu že zelo dobro prepoznana, kažejo uspehi podjetij, katerih direktorji so sodelovali na pogovoru z naslovom Slovensko gospodarstvo in gospodarska diplomacija v času globalnih gospodarskih sprememb.

V Pipistrelu skrb za zrak jemljejo zelo resno

Ustanovitelj in direktor Pipistrela Ivo Boscarol je dejal, da v družbi, v kateri so že pred leti začeli proizvodnjo električnih letal, skrb za zrak jemljejo zelo resno in da so v 32 letih obstoja Pipistrela za ohranjanje atmosfere naredili »več kot vsi drugi skupaj«.

Nenazadnje so pri Pipistrelu tudi dokazali, da se da narediti popolnoma emisijsko nevtralno letalo in ga tudi certificirati za komercialno rabo, kar je odprlo vrata tudi ostali letalski industriji, je dejal Boscarol. Če želimo v prihodnjih letih še dihati čist zrak, moramo po besedah Boscarola vsi delati v tej smeri, sicer imamo veliko težavo za preživetje. Boscarol se strinja, da je letalstvo onesnaževalec, a je po njegovem le del tega problema.

Glavni direktor Hidrie Holding Iztok Seljak, ki je tudi madžarski častni konzul, je predstavil v Idriji načrtovan 40 milijonov evrov vreden visokotehnološki center za razvoj in izdelavo ključnih delov elektromotorjev za hibridna in električna vozila, ustanovitelj in lastnik podjetja MIK Celje Franci Pliberšek pa je v razpravi spregovoril o pomenu zagotavljanja kvalitetnega zraka v prostorih.

V razpravi, ki je potekala na celjskem sejmišču in so jo prenašali tudi prek spleta, je ustanovitelj in direktor podjetja Lotrič meroslovje Marko Lotrič med drugim predstavil dogovore in načrte za certificiranje obraznih mask, ustanovitelj in direktor družbe Duol Dušan Olaj pa sodelovanje z evropsko vesoljsko agencijo.