Družinsko podjetje se lahko pohvali z visoko inovativnostjo, saj je za svoje izdelke v zadnjih letih pridobilo deset patentov v Sloveniji, Evropski uniji in državah tretjega sveta. »Ena od konkurenčnih prednosti podjetja Hermi je, da smo ali na željo kupca ali zaradi zakonodajnih in inštalaterskih zahtev sposobni v zelo kratkem času naše obstoječe rešitve prilagoditi ali celo razviti nove. Za Logistični center Lidl v Arji vasi, kjer smo poskrbeli za notranjo in zunanjo zaščito pred strelo in namestili kar 13 kilometrov kabelskih polic in lestev, smo na željo investitorja razvili posebne viseče nosilce za namestitev kabelskih polic z večjim odmikom od stropa objekta,« pravi Miran Rauter, lastnik in generalni direktor. Vajeti podjetja je od svojega očeta Hermana, ki je odprl obrt pred 36 leti, prevzel leta 2002.

Edinstveni element prihrani 60 odstotkov časa

Hermi orje ledino z nekaterimi izdelki, kot je denimo inovativen povezovalni element za spajanje kabelskih polic brez orodja in vijakov. Nameščanje kabelskih tras zahteva upoštevanje inženirskih načrtov in zakonodaje, hkrati se je venomer treba prilagajati tudi dejanskemu poteku stropov, sten in različnim oviram na objektu in v njem. V praksi to pomeni, da se kabelske police režejo, podaljšujejo, dodajajo se kolena, odcepi… Takšno prilagajanje zahteva ogromno različnih komponent in včasih tudi domiselnosti pri razvodu, pa tudi časovno je zelo zamudno.

»Povezovalni element hermi fast joint omogoča povezovanje tipskih in odrezanih kabelskih polic brez uporabe vijakov in orodja ter brez dodatnega galvanskega povezovanja. Poleg enostavnosti montaže je največja prednost izdelka prihranek pri času. Dejanska uporaba in dodatni testi potrjujejo, da uporaba povezovalnega elementa prihrani kar 60 odstotkov časa v primerjavi z uporabo vijakov,« je prednost inovativnega izdelka opisal Rauter. Dodaja, da v njihovi ponudbi kabelskih polic in lestev sam vrh predstavljajo sicer tiste, ki so izdelane ali iz kislinsko odpornega nerjavečega jekla ali aluminija in so zato primerne za uporabo v nezahtevnejših okoljih, kot je proizvodnja farmacevtskih izdelkov.

Programsko orodje shield svet zase

Tudi programsko orodje shield za projektiranje in kontrolo strelovodne opreme ter izbor prenapetostne zaščite je svet zase. Pri načrtovanju in inštalaciji sistema zaščite pred strelo je treba namreč upoštevati zakonodajo, standarde in inženirske smernice. »Težava se pojavi, ker je določitev zunanje zaščite pred strelo – strelovodne inštalacije – tridimenzionalen problem. Dostikrat se zato pojavi vprašanje, koliko komponent namestiti in kam. »Shield – edini tovrstni program na trgu – je prvenstveno namenjen projektantom električnih inštalacij in sistemov zaščite pred strelo. Program omogoča tudi uporabo predhodno pripravljenih 3D-modelov objektov. V programu je z vnaprej pripravljenimi 'layerji' mogoče natančno načrtovati namestitev komponent strelovodne inštalacije in preveriti ustreznost z izračunom strelovodne sence po metodi kotaleče se krogle. Omogoča tudi izbor prenapetostne zaščite in ponudi osnovni popis komponent. Praktične izkušnje kažejo, da z uporabo programa pravilno dimenzioniramo in namestimo zaščito ter optimiziramo porabo materiala za okoli pet odstotkov,« pojasni Rauter.

Prav v teh dneh poteka selitev v nov proizvodni objekt v celjski industrijski coni, kjer bo pod eno streho ves Hermijev strojni park, pokrito skladišče in dodatne pisarne. Ena od večjih pridobitev bo nova linija za izdelavo kabelskih polic, ki so jo v Hermiju prav tako zasnovali sami. Obrat bo deloma digitaliziran, s čimer bodo proizvodni procesi precej optimizirani, načrtovanje proizvodnje bo enostavnejše in hitrejše.