Emma Raducanu je postala prva kvalifikantka, ki je osvojila OP ZDA v tenisu. Osemnajstletnica v finalu proti tri mesece starejši tekmici Leylah Fernandez ni podlegla pritisku ter dosegla največji britanski uspeh po 44 letih, ko je Wimbledon osvojila Virginia Wade. Zadnja ženska britanska zmaga v New Yorku pa sega v leto 1968, ko je bila prav tako najboljša Virgia Wade. Nova teniška zvezdnica in nesmrtnica je postavila ali izenačila številne mejnike. Postala je najmlajša Britanka, ki je osvojila turnir največje četverice, po Sereni Williams leta 2014 prva igralka, ki na zmagoviti poti ni izgubila nobenega niza (vključno s tremi kvalifikacijskimi dvoboji), ter najmlajša zmagovalka grand slama po Mariji Šarapovi leta 2004 v Wimbledonu.

Po kvalifikacijah je imela rezervirano letalsko karto

Ženski finale je upravičil pričakovanja slehernega športnega navdušenca. Najstnici sta pokazali, zakaj sta obraza prihodnosti. Gledalci v polnem teniškem kompleksu Arthurja Asha so si sicer želeli še tretjega niza, a je Emma Raducanu po slabih dveh urah in po medicinskem odmoru, ko ji je zdravnica z obližem ustavila krvavitev iz kolena, zaključila dvoboj z zmago s 6:4 in 6:3. Besedi neverjetno in meteorsko sta bili po finalu najpogostejši v britanskih medijih. Emma Raducanu je z uspehi v New Yorku britanski tenis ponesla v nebo. Postala je idol številnih najstnikov, ki ji bodo skušali slediti, britanskemu tenisu pa se obeta lepa in trofejna prihodnost.

»Čutim izjemno podporo vseh Britancev, ki živijo v New Yorku, ter vseh na Otoku. A največ mi pomeni, da sta me ves čas v živo spremljala Virginia Wade in Tim Henman, ki sta dala britanskemu tenisu velik pečat,« je priznala Emma Raducanu. Še dva tedna pred svojim največjim uspehom je imela 150. igralka s svetovne lestvice rezervirano letalsko karto za odhod domov, če se iz kvalifikacij ne bi prebila na glavni turnir. Sedemnajst dni kasneje je zgodba dobila pravljični epilog.

Številni pokloni

Izjemen talent je Emma Raducanu britanski javnosti pokazala na letošnjem Wimbledonu, kjer je debitirala v glavnem žrebu turnirja največje četverice na povabilo organizatorja. Po treh zmagah je v osmini finala zaradi težav z dihanjem v drugem nizu predala dvoboj Avstralki Alji Tomljanović in bila tarča ostrih besed teniške legende Johna McEnroeja. »Ko sem jo opazovala na Wimbledonu, sem vedela, da bo nekoč na vrhu. Bila je pod velikim pritiskom, saj ni lahko upravičiti zaupanja organizatorja. A Emma ga je z odliko. Nisem pa pričakovala tako meteorskega vzpona. Navdušila me je predvsem v finalu, saj izredni igri nasprotnice navkljub ni popustila niti enkrat. Prepričana sem, da jo v karieri čaka še veliko finalnih dvobojev na največjih turnirjih,« je za radio BBC dejala nekdanja številka 1 britanskega tenisa Lara Robson, ki je wimbledonsko zgodbo videla drugače kot John McEnroe.

Uspehu nove teniške zvezdnice se je poklonil ves svet. »Uspeh Emme je nepredstavljiv, zdi se mi kar malce neresničen. Njeni udarci so tako čisti. Opazoval bi jih večno. Menim, da je uspeh Emme Raducanu še precej večji od tistega leta 2001, ko je Goran Ivanišević osvojil Wimbledon s povabilom organizatorja. Pred tem je bil Hrvat namreč na sveti travi že finalist,« se je britanski najstnici poklonil nekdanji wimbledonski zmagovalec (1987) Avstralec Pat Cash. Izpostavimo še besede Russella Fullerja, teniškega dopisnika BBC: »Kaj takšnega, kot je zmaga Emme Raducanu v New Yorku, v svojem življenju še nisem videl. Dvomim, da bom še kdaj, četudi še dvajset let ostanem v svojem poklicu.«

Izjemna tudi Leylah Fernandez

Ženski finale v New Yorku je imel precej simbolike. Potekal je natančno 20 let po terorističnem napadu na ZDA. Finalistki tedaj še nista bili rojeni, niti spočeti. Kljub temu je poraženka v finalu Leylah Fernandez pokazala, da se mlada generacija dobro zaveda bližnje preteklosti. »Upam, da bom v svojem življenju tako močna in odporna, kot je bil New York zadnjih dvajset let. Ljubim te, New York!« je z izjavo še enkrat v zadnjih dveh tednih navdušila Leylah Fernandez, do danes 73. igralka sveta. »Čeprav sem izgubila finale, sem nase izjemno ponosna,« je zaključila.