Gre za nagrade za dosežke, ob katerih »se ljudje najprej nasmehnejo, nato pa zamislijo«. Tudi letos jih sicer niso mogli podeliti na ameriški univerzi Harvard, ampak je slovesnost zaradi pandemije covida-19 potekala virtualno. So jih pa podeljevali pravi Nobelovi nagrajenci, kot je to že običajno.

Šaljiva je bila tudi nagrada - dobitniki so dobili pokal, ki pa so si ga morali sestaviti sami iz natisnjenega načrta. Dobili so tudi »denarno nagrado« v obliki ponarejenega bankovca za 10.000 milijard zimbabvejskih dolarjev.

Ig Nobelovo nagrado podelijo podobno kot »prave« Nobelove nagrade v več kategorijah. Tako je npr. »najbolj prestižno« nagrado za mir prejel Ethan Beseris s kolegi, ki so testirali hipotezo, da so se brade pri ljudeh razvile za obrambo pred udarci v obraz.

Na področju biologije je nagrado prejela Susanne Schötz za preučevanje različnih oblik oglašanja v komunikaciji med ljudmi in mačkami.

Leila Satari s kolegi je dobila nagrado na področju ekologije za genetsko analizo bakterij iz žvečilnih gumijev na pločnikih v različnih državah.

Jörg Wicker je s kolegi preučeval zrak v kinematografih in ugotavljal, ali vonjave, ki jih oddajajo gledalci, odražajo stopnjo nasilja, spolnosti, asocialnega obnašanja, uporabe drog in uporabe kletvic v filmu. Za to je prejel glavno Ig Nobelovo nagrado za kemijo.

Je debelost politikov povezana s stopnjo korupcije v državi?

Na področju ekonomije je zmagal Pavlo Blavatskyy, ki je odkril, da je debelost politikov lahko dober pokazatelj stopnje korupcije v državi.

Na področju medicine je zmagala turška ekipa pod vodstvom Olcaya Cema Buluta za odkritje, da je orgazem enako učinkovit pri odmaševanju nosu kot posebna medicinska sredstva za to.

V fiziki je šla nagrada Alessandru Corbetti za preučevanje, zakaj se pešci med seboj ne zaletavajo vseskozi. Nadaljevanje tega pa je bila nagrada v »kinetiki« za odkritja, zakaj se pešci vendarle kdaj zaletijo med seboj. Dobil jo je Hisashi Murakami s kolegi.

Zanimiva je bila tudi nagrada Johnu Mulrennanu v kategoriji »žužkoslovje« za študijo o novih metodah boja proti ščurkom na podmornicah.

Posebno nagrado na področju transporta pa je dobil Robin Radcliffe s kolegi za ugotavljanje, ali je prevoz nosorogov po zraku, obrnjenih z glavo navzdol, varen za živali ali ne. Temu je BBC posvetil tudi daljši prispevek. Čeprav se na prvi pogled zdi za smešno raziskavo, pa je dejansko prinesla spremembe v transportu nosorogov in tudi slonov v Namibiji. Raziskavo so izvedli temeljito, z merjenjem vseh življenjskih funkcij pri 12 uspavanih nosorogih, ki so jih prepeljali s helikopterjem, obešene za noge. In izkazalo se je, da je transport »na glavo« boljši za počutje živali kot na boku ali na trebuhu, navaja BBC.