Slovenski motokrosist Tim Gajser, ki je v sredo praznoval 25. rojstni dan, je bil na dirki svetovnega prvenstva razreda MXGP za veliko nagrado Afyona skupno drugi. Na istem prizorišču, na katerem je pred dnevi zasedel tretje mesto na VN Turčije, je dosegel tretji čas prve vožnje, v drugi je bil prvi in je tako ohranil tudi vodstvo v SP. Najhitrejši čas prve vožnje je dosegel zmagovalec VN Turčije, Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je bil v drugi dirki drugi ter je tako postal skupni zmagovalec VN Afyona pred Gajserjem.

Herlings je bil nekaj časa pred Gajserjem na drugem mestu druge vožnje, nato se je Gajser prebil pred njega. V vodstvu je bil tedaj Španec Jorge Prado, ki ga je slovenski šampion ugnal v devetem krogu in se prebil na čelo dirke. Kmalu nato je Španca prehitel še Herlings, ki pa je vse bolj zaostajal za Gajserjem. Ta je v dvanajstem krogu povedel s skoraj štirimi sekundami prednosti, ki je nato narasla že na več kot devet sekund. Na koncu je Gajser zmagal s skoraj šestimi sekundami prednosti pred Herlingsom (+5,947), tretji je bil Italijan Antonio Cairoli (8,978), četrti pa Prado (14,097). Cairoli je bil v prvi vožnji drugi, skupno na dirki pa je bil tretji.

V šibkejšem razredu MX2 je slovenski predstavnik Jan Pancar v prvi vožnji zasedel 16. mesto, na tem mestu je končal tudi v drugi in je bil 16. tudi skupno. Najhitrejši v prvi vožnji je bil Francoz Maxime Renaux, ki je v drugi končal na drugem mestu za rojakom Tomom Viallejem. Ta je zmagal v skupnem seštevku VN. V skupnem seštevku SP vodi Renaux, Pancar je z novimi desetimi točkami napredoval na 17. mesto.

Ta konec tedna, v nedeljo, 12. septembra, bo v Mačkovcih potekalo slovensko prvenstvo v motokrosu. Naslednja, deseta dirka svetovnega prvenstva, pa bo 19. septembra, ko je na programu VN Sardinije.