Kako madžarski premier Viktor Orban spodbuja svoje favorizirance, opisuje nemški časnik Handelsblatt. Avtor Daniel Imwinkelried piše, da Orban državne posle kontinuirano oddaja svojim prijateljem oziroma »tistim, ki so favorizirani.« Tako naj bi bilo tudi zdaj, ko se ponuja koncesija za upravljanje dela madžarskega avtocestnega omrežja. Kdor dobi pogodbo, mora vzdrževati ceste, vendar bo za to 35 let prejemal letno pristojbino. V času izjemno nizkih obrestnih mer je takšen enakomeren tok denarja točno tisto, kar si želijo številni vlagatelji, piše avtor.

Čeprav se na takšne razpise prijavljajo mnoga podjetja, jih navadno dobijo Orbanovi prijatelji – skoraj vedno se pojavi ime poslovneža in lokalnega politika Lörinca Meszarosa, ki je bil v mladosti Orbanov sošolec. Meszaros prihaja iz Orbanovega domačega kraja in si je v nekaj letih nabral ogromno bogastva in se razširil v več sektorjev gospodarstva.

»Domoljubna kohorta podjetnikov«

Delež javnih naročil, ki so jih prejeli ljudje iz Orbanovega okolja, naj bi se od leta 2011 stalno povečeval, Orban pa naj bi imel ozko skupino petnajstih ljudi, ki so izbrani za državne posle. Vladajoča (Orbanova) stranka Fidesz v tem ne vidi ničesar sramotnega, ampak ima favoriziranje za neke vrste »koncept razvojne politike,« piše Imwinkelried. Po mnenju provladnega intelektualca Andrasa Lanczija ustvarjanje »domoljubne kohorte podjetnikov« krepi osnovo madžarskega gospodarstva.

Le enemu poslovnežu na Madžarskem naj bi uspelo ohraniti določeno stopnjo neodvisnosti in hkrati združiti veliko gospodarsko moč: nesporni vodja OTP Sandor Csanyi. Njegov vzpon naj bi se zgodil že dolgo preden je Orban leta 2010 drugič postal premier in začel preoblikovati gospodarstvo. Csanyi vodi OTP od leta 1992, zato prihaja iz drugega časa. Z leti je inštitut spremenil v veliko banko, ki deluje v različnih državah Srednje in Vzhodne Evrope – takšna mednarodna usmeritev za madžarske oligarhe ni tipična. Csanyi naj bi bil v madžarsko gospodarstvo tako močno zasidran, da je nedvomno nesporen, še zapiše Imwinkelried.