Slovenski odbojkarji pred začetkom evropskega prvenstva na Češkem niso pokazali prav nič skromnosti z napovedmi po zlati kolajni in ko so turnir začeli s porazom proti gostiteljem, je marsikdo mislil, da se je ladja začela potapljati. Nato so proti Črni gori in še danes proti Belorusiji pokazali drugačen obraz in po dveh prepričljivih zmagah s 3:0 dokazali, da so imeli le slab dan, ki se ne bo več ponovil. Zmaga po manj kot uri in pol igre je pomembna toliko bolj, ker so še bližje uvrstitvi v izločilne boje. Že jutri ob 15.45 jih čaka nova pomembna tekma, Bolgari pa tekmec po meri. Z njimi so se nazadnje pomerili v ligi narodov in se veselili zmage s 3:0.

Italijanski strateg na slovenski klopi Alberto Giuliani je tekmo, na kateri je bila zmaga nujna, začel s podajalcem Dejanom Vinčićem, korektorjem Tončkom Šternom, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom, sprejemalcema Tinetom Urnautom in Klemnom Čebuljem ter prostim igralcem Janijem Kovačičem. Slovenci so bili zbrani in kmalu povedli s 4:1, 13:6 in 20:13. Nato je svojo kakovost pokazal Vladislav Davjškibe, ki je dosegel kar štiri ase, a so se Slovenci vendarle zbrali in niz dobili s 25:20. Tudi nadaljevanje je bilo po slovenskih notah, ves čas so vodili, pri 18:13 pa je beloruski selektor Viktar Bekše zahteval odmor. Brez pravega učinka, pri 24:19 je drugo žogo za niz z napadom iz druge linije izkoristil Tine Urnaut. Slovenija je tretji niz odprla z blokoma Čebulja in Kozamernika ter asom Šterna za 3:1, po točkah Urnauta, Šterna in Pajenka pa je razlika narastla na 17:10. Bilo je jasno, da je to slovenski dan, Belorusi pa so zmogli le skromnih 15 točk.

»Dvigujemo našo formo in se približujemo maksimumu, a imamo v nekih elementih še malo prostora za napredek. Mislim, da je to odlično, zlasti glede na naš razpored tekem. Dobro je, da stopnjujemo formo, naslednja tekmeca Bolgarija in Italija sta na malo višjem nivoju kot dosedanji nasprotniki. Pozitivno je tudi to, da smo odigrali dokaj lahko tekmo in nismo porabili vseh moči ter gremo lahko v hotel počivat in na terapije, da bomo znova dobro pripravljeni,« je dejal Tonček Štern. Prav tako dobre volje je bil Klemen Čebulj, ki je tekmo pokomentiral takole: »Mislim, da moramo po tej zmagi predvsem ostati zbrani in se osredotočiti na vsako tekmo posebej. Tako smo navajeni, to skozi vsa prvenstva ves čas govorimo. Ključno je, da še naprej stopnjujemo našo formo.«