Roglič je konec tedna začel z zajetno prednostjo v skupnem seštevku, a v zadnjih dveh etapah 76. dirke po Španiji ni hotel ničesar prepustiti naključju. »Ni konec, dokler ne prevoziš ciljne črte. Sam sem se veliko naučil iz svojih izkušenj. Prav tako vsi vemo, kaj se lahko zgodi na zadnjem kronometru,« je ves čas poudarjal slovenski superšampion Primož Roglič. V nedeljo je z novo vrhunsko predstavo ravno v vožnji na čas potrdil skupno zmago.

Ob tretji zaporedni osvojitvi rdeče majice najboljšega na Vuelti se je kot deseti zemljan uvrstil na seznam kolesarjev, ki jim je tak dosežek uspel na eni izmed tritedenskih dirk. Le Belgijcu Eddyju Merckxu je to uspelo na dveh različnih dirkah, saj je trikrat zaporedoma slavil tako na Touru (1969–1972) kot na Giru (1972–1974). Špansko pentljo so po novem trikrat zaporedoma osvojili zgolj Roglič, Tony Rominger (1992–1994) in Roberto Heras (2003–2005). »Šel sem vsak dan posebej. Vedno si želim dati vse od sebe. Tovrstne statistike je res prijetno slišati, a se z njimi ne obremenjujem. Sam hočem le dirkati po svojih najboljših močeh,« je ob novem velikem uspehu znova ostal skromen Roglič.

Lopez odstopil v znak protesta

Sobotna dvajseta etapa od Sanxenxa do vrha klanca Alto Castro de Herville je bila ena izmed najzanimivejših etap na letošnjih tritedenskih dirkah. V etapi, polni preobratov, je bilo veliko zmagovalcev in poražencev, slovenski as pa je bil na srečnejši strani kolesarske karavane. Enaintridesetletni Zasavec je bil ob hudem napadu Adama Yatesa več kot 60 kilometrov do cilja na pravem mestu in je brez težav sledil skupinici kolesarjev, ki je razbila že tako načeto glavnino.

Veliki poraženec dneva je bil Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Movisat), ki je bil veliki junak kraljeve etape in je držal tretje mesto v skupnem seštevku. Močno je zaostal in v znak obupa tudi odstopil. »Rad bi se opravičil vsem navijačem, ekipi in kolegom. Odstopil sem, ker se nisem hotel boriti v že izgubljeni bitki,« je pozneje svojo odločitev obžaloval Miguel Angel Lopez z vzdevkom Superman. »Nisem odgovoren za to, da bi reševal težave drugih ekip,« se je na potezo velikega konkurenta diplomatsko odzval Roglič. Slovenec je v izjemno zanimivem zaključku etape zasedel drugo mesto. Čeprav so najboljši ujeli vse ubežnike, so nato preveč taktizirali in do velikega uspeha je prišel mladi Francoz Clement Champoussin (AG2R Citroën).

»Ko so nas ujeli, na strmejših delih nisem mogel slediti njihovemu ritmu, ko pa je bilo ravno, sem lahko znova priključil. Rekel sem si, da moram dati vse od sebe v zaključku. Enostavno sem moral poskusiti. Nisem veliko razmišljal, le grizel sem v zadnji del vzpona. Srečo sem imel, da mi je uspelo,« je dejal Clement Champoussin, ki je slavil prvič v karieri profesionalnega kolesarja. »Kot pričakovano, je to pač zadnja gorska etapa in fantje so se želeli pokazati. Moštvo Ineos Grenadiers je narekovalo močan ritem, dirka pa je nato eksplodirala,« je etapo opisal Roglič, ki je tako tudi petdesetič, ko je na startu nosil majico vodilnega v skupnem seštevku na tritedenski dirki, ostal brez etapne zmage.

Roglič v vožnjah na čas na Vuelti ostaja stoodstoten

Če ni šlo v soboto, pa je šlo dan pozneje. Olimpijski prvak v kronometru iz Tokia je potrdil vlogo favorita na zadnji vožnji na čas. Kljub veliki prednosti je uro resnice odpeljal na vso moč in še četrtič na letošnji Vuelti deklasiral tekmece ter pobral etapno zmago. Z izjemno vožnjo je prednost v skupnem seštevku povečal na skoraj pet minut, vožnjo na čas pa je dobil s prednostjo 14 sekund pred še enim junakom letošnje Vuelte, Magnusom Cortom Nielsenom (EF Education-Nippo). »Še en vrhunski dan zame. Res lepi trije tedni v Španiji. Užival sem v vsej podpori ob cesti in vsak dan sem poskušal dati vse od sebe,« je bil presrečen Roglič v cilju ob spremstvu izbranke Lore in sina Leva, njegova prednost v skupnem seštevku pa je največja v zadnjih 24 letih.

Z etapnim uspehom je nekdanji smučarski skakalec še enkrat potrdil svojo premoč na kronometrih na Vuelti. Do zdaj je v Španiji vozil štiri vožnje na čas in prav na vseh je zmagal v letih 2019, 2020 in dvakrat letos. Ob novi skupni zmagi pa je izenačil tudi izjemen dosežek Britanca Bradleyja Wigginsa, ki je bil do zdaj edini kolesar, ki je v istem letu osvojil tritedensko dirko in zlato olimpijsko kolajno. Vsekakor nov velik dosežek vrhunskega Slovenca, ki si vsekakor zasluži tudi naziv »gospod Vuelta«.