Če Slovenija v Stožicah ne premaga Malte, bo uvrstitev na svetovno prvenstvo splavala po vodi že na polovici kvalifikacij. Izbrana vrsta po skromnem izkupičku na zadnjih treh tekmah nujno potrebuje zmago, ki prinaša mir v hiši in tekmovalno ozračje pred potjo v Split, kjer bo v torek sosedski derbi s Hrvaško. »Štejejo samo tri točke. Pri igralcih sta zavzetost in osredotočenost na visoki ravni,« sporoča selektor Matjaž Kek.

V Stožicah se obeta skromen obisk

Malta velja za najskromnejšo reprezentanco skupine H, a zna presenetiti, kar je dokazala spomladi z remijem v Bratislavi. V Stožice prihaja po visoki zmagi nad Ciprom, ki je marca prizemljil neprepoznavno Slovenijo. Kekovi izbranci so se po štirih krogih znašli pod pritiskom obvezne zmage, ki jo morajo za ohranitev stika z vodilnimi reprezentancami doseči zlepa ali zgrda. Malta doslej še nikdar ni premagala Slovenije, vendar previdnost nikakor ne bo odveč. »Morali bomo igrati organizirano in potrpežljivo. Po izgubljeni žogi želim videti primerno agresivnost, poleg tega pa hitrejše podaje v napad,« poudarja Kek.

Slovenska vrsta v prvem delu kvalifikacij ni izkoristila spodrsljajev, ki se dogajajo favoritom skupine H. Če bi spomladi slavila na Cipru, bi imela idealno izhodišče in enako število točk kot vodilni moštvi Hrvaške in Rusije. Izgubljene točke s Cipra bo tako treba iskati na zahtevnejših jesenskih gostovanjih proti Hrvaški in Slovaški, a prav vsako preračunavanje je povezano z današnjo zmago v Stožicah, kjer Slovenija skoraj dve leti ni izgubila tekme. Izbrana vrsta se lahko nadeja skromne podpore s tribun. Prav mogoče je, da bo NZS proti Malti prodala najmanj vstopnic, odkar reprezentanca igra domače tekme na severu Ljubljane.

Kdo bo prebil bunker Malte?

Preizkušnja z Malto bo razkrila, kakšno je stanje duha v slovenski reprezentanci po remiju s Slovaško. Glavno vprašanje je, kdo bo skozi igro in prekinitve prebil bunker nasprotnika, ki se lahko brani vseh 90 minut, če je treba. Slovenija bo Malto pričakala brez najboljšega nogometaša Josipa Iličića, ki je kaznovan zaradi rumenih kartonov, zato bodo morali njegovi soigralci prevzeti več odgovornosti. Ker september prinaša tri tekme v šestih dneh, bo selektor Kek občutno premešal začetno enajsterico. Pred torkovim preizkusom v Splitu mora paziti, da vodilni igralci do obračuna s Hrvaško ne postanejo preobremenjeni z igralnim časom.

Začetna postava ostaja skrivnost, saj treningi na Brdu pri Kranju potekajo ob nadzoru varnostnikov, dostop do reprezentance pa je skoraj v celoti zaprt. Selektor Kek je povedal, da nekateri igralci čutijo utrujenost po tekaško zahtevnem preizkusu s Slovaško. Največ sprememb se obeta v zvezni vrsti, ki je bila proti Slovaški premalo agresivna, da bi izzivala zmago. V postavo se vrača izkušeni Jasmin Kurtić, ki bi na položajih zadnjih vezistov lahko zaigral v paru z Adamom Gnezda Čerinom. Miha Zajc je bil proti Slovaški šibki člen, zato bo verjetno začel na klopi. Prvi kandidat za njegovo zamenjavo je Damjan Bohar, na drugi strani igrišča se debi na uradni tekmi obeta Žanu Roglju. Benjamin Šeško ima zagotovljeno mesto prvega napadalca. Vratar Jan Oblak ne bi smel imeti veliko dela.