Tretji teden 76. izvedbe kolesarske dirke po Španiji je peklenski, danes pa so se kolesarji udarili na vrhuncu. Le dan po velikem uspehu Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) ob jezerih Covadonga je bila na sporedu kraljeva etapa dirke.

Ni šlo zgolj za najtežjo etapo letošnje Vuelte, strokovnjaki so jo ocenili za eno izmed najzahtevnejših na vseh tritedenskih dirkah v zadnjih letih. 162,2 kilometra, štirje kategorizirani vzponi, več kot pet tisoč višinskih metrov in brutalen zaključni vzpon na Altu d’El Gamoniteiru, ki je bil na sporedu dirke prvič v zgodovini. Pravi gigant, ki se lahko brez težav postavi ob bok najbolj znanim gorskim prelazom, kot so Zoncolan, Alto de l'Angliru ali pa morda Col de la Loze. Vprašanje ob začetku dneva je bilo, ali je slovenski superšampion prihranil dovolj moči za mogočni klanec. Na odgovor je bilo treba počakati dobre štiri ure in 40 minut, kolikor so najboljši potrebovali, da so opravili z zahtevno etapo.

Roglič: Lahko bi šli bolj počasi

Po pričakovanjih se je takoj po startu izoblikovala večja ubežna skupina, v kateri pa ni bilo predstavnika ekipe Bahrain Victorious. Tudi zaradi tega so se pri tej ekipi, za katero na letošnji Vuelti vozi tudi Jan Tratnik, odločili, da se postavijo na čelo glavnine in narekujejo oster tempo in ubežnikov ne spustijo predaleč.

Največ je prednost znašala pet minut, ubežniki so si jo nabrali na prvih dveh vzponih prve kategorije. To pa ne pomeni, da je šlo v glavnini počasi na oba klanca. Z nastalo situacijo so bili zelo zadovoljni tudi pri ekipi Jumbo-Visma, ker so tako malce varčevali z močmi. »Za nas se je etapa odvijala odlično. Po mojem mnenju bi šli lahko le malce počasneje,« se je na cilju smejalo Rogliču, ko je opisoval potek etape. »Držali so res visok ritem, zato je bil to za vse nas zahteven dan od začetka do konca,« je dodal.

Lopez ponovil vajo s prelaza Loze

Zaključni vzpon na Altu d’El Gamoniteiru je bil strahovit. Skoraj 15 kilometrov čistega pekla za kolesarje. Povprečni naklon na vzponu je bil 9,8-odstoten, številni odseki so bili strmejši od 11 odstotkov, najbolj pa se je klanec postavil pokonci ob samem koncu, ko je dosegel tudi 17-odstotni naklon. Za nameček pa je bila slaba še cesta. Prav nobeden od kolesarjev ni mogel dodobra načrtovati odločilnega napada, saj klanca še nihče ni prevozil v tekmovalnem ritmu. Dogajanje na cesti je malce spominjalo na lanski Tour de France, ko se je karavana prvič povzpela na Col de la Loze. Tudi razplet na prvih dveh mestih je bil popolnoma enak kot lani v Franciji.

Miguel Angel Lopez (Movistar) je očitno pravi specialist na izjemno zahtevnih in nepoznanih vzponih. Kolumbijec je na francoskem gigantu sprožil napad dva kilometra pred ciljem, tokrat se je v boj po etapno zmago (zadnji ubežnik je bil ujet ob začetku klanca) podal še dva kilometra prej. Privozil si je že več kot pol minute prednosti pred konkurenti, a je nato v ozadju znova močneje na pedala stopil Roglič. Ob njem je bil ponovno zelo dejaven tudi Egan Bernal (Ineos Grenadiers).

Končna prednost 27-letnega Lopeza na cilju je znašala 14 sekund pred Primožem Rogličem, kar je sekunda manj od prednosti, ki si jo je privozil lani v francoskih Alpah. »To mi pomeni zelo veliko. Tako zame kot za ekipo,« so bile prve besede Lopeza po 21. zmagi kariere. »Že pred etapo smo vedeli, da nas čaka čudovit dan. Štiri leta je minilo od moje zadnje zmage na Vuelti in dobiti takšno kraljevo etapo je res izjemno,« je dodal Kolumbijec, ki je sicer v svoj žep pospravil tretjo etapno zmago na Vueltah.

Ni še konec

Enaintridesetletni Slovenec je z drugim mestom tako več kot odlično odgovoril na zgoraj navedeno vprašanje. Z drugim mestom je še povečal prednost v skupnem seštevku, saj je Enrica Masa (Movistar), ki je zasedel tretje mesto in je njegov najbližji zasledovalec, prehitel za šest sekund. »Zdela se je kot kraljevska etapa. Bilo je težko. Občutilo se je, kot se je moralo. To je bil res super zahteven dan, zame še posebej po današnjem naporu. Vesel sem, da sem imel še kaj v nogah in se lahko povzpel na to goro,« je v svojem slogu dan opisal nekdanji smučarski skakalec.

Z opravljeno kraljevo etapo pa zahtevnih dni v Španiji še ni konec. Kolesarje čakajo še trije naporni dnevi, le gore ne bodo tako visoke in zahtevne. Tudi zaradi tega dvakratni branilec zmage v svojih napovedih ostaja previden. »Vesel sem, da je konec visokih gora. Vsi že čutimo napore zadnjih dveh etap in tudi prvih dveh tednov. Pred nami je vseeno še nekaj zahtevnih etap. Upam, da bomo dali vse od sebe in končali posel,« je vseeno dejal z manjšim olajšanjem.