Damir Skomina je po skoraj tridesetih letih sodniške kariere odvrgel piščalko. Primorec se je uveljavil kot najuspešnejši mednarodni sodnik iz Slovenije. Njegova pot je bila ves čas v vzponu in med drugim je postal prvi slovenski sodnik z udeležbo na evropskem in svetovnem prvenstvu. Sodil je tudi v finalih lige prvakov, lige Evropa in superpokala pod okriljem Uefe. Mednarodni inštitut za zgodovino in statistiko ga je pred dvema letoma razglasil za najboljšega nogometnega sodnika na svetu. V karieri je sodil na več kot tisoč tekmah, ki so zaznamovale njegovo življenje. Skomina ostaja zaprisežen nogometu in prevzema tretjeligaša iz Izole, s katerim želi na pota stare slave.

O slovesu od sojenja.

Kljub želji in trudu, da bi nadaljeval sodniško kariero, je poškodba kolena prehuda, da bi vztrajal, saj me čaka nova operacija. V sojenje sem vstopil s šestnajstimi leti, ker mi je bilo v mladosti rečeno, da se zaradi zdravja ne smem ukvarjati z igranjem nogometa. V zadnjih mesecih sem potreboval čas, da sem predelal in prebolel dejstvo, da se poslavljam kot sodnik.

O sodniškem debiju leta 1993 na tekmi primorske lige Korte – Rakek.

Bil sem pomočnik in trdno sem bil prepričan, da bo to moja zadnja tekma. Ker sem imel dolge lase, so me na tribuni žalili in poniževali. Po naravi sem vztrajen in spoznal sem, da imam smisel za sojenje.

O sojenju na najvišji ravni.

Zelo sem hvaležen za vse, kar sem doživel kot sodnik. Bil sem del največjega odra in se moral ogromno stvarem odreči, da sem ohranjal svoj status. Perfekcionizem vodi do presežka, ob čemer moraš uživati in se znati sprostiti. Moja prednost je bila, da sem postal sodnik v najstniških letih in očitno mi je bilo dano, da sem znal zgraditi avtoriteto na igrišču. Delovati z največjimi zvezdniki, ki imajo svoje ege, je zelo težko, saj je treba sprejemati odločitve pod velikih pritiskom v manj kot sekundi. Sodnik je servis za igralce in zagotavlja, da vse poteka po pravilih. Ko je na stadionu smrtna tišina, je to največji aplavz za sodnika. V nogometu je tako, da ljudje sprejmejo napake igralcev. Ko naredi napako sodnik, je to škandal.

O prihodnjih izzivih.

Kandidiram za predsednika MNK Izola. Zanima me ustvarjanje projekta, ki bo dolgotrajen. Želimo delovati z mladimi in vzpostaviti nogometno akademijo. Zaprli se bomo in garali. Ne želim veliko obljubljati, saj obljube ustvarjajo dolgove. Deloval sem v okolju, kjer je higiena zelo pomembna, kar želim prenesti na klub. Ključni bodo odnosi v klubu, medsebojno spoštovanje in visoka raven komunikacije.