13. etapa je bila predzadnja ravninska etapa na letošnji kolesarski dirki po Španiji. Ob že tako redkih priložnostih za sprinterje si ekipe z najhitrejšimi kolesarji v karavani niso mogle privoščiti, da bi etapo brez kategoriziranega vzpona izpustile iz rok. V središču pozornosti je bil ves dan nosilec zelene majice Fabio Jakobsen (Deceuninck-QuickStep), ki je pred tem že dobil dve etapi. Priložnost za hat-trick se mu je ponudila ravno na obletnico prve zmage na Vuelti, kjer je slavil pred dvema letoma. »Dobiti etapo na tritedenski dirki je nekaj, kar si želi vsak sprinter. To je bil zelo pomemben dogodek v moji karieri. Ne morem verjeti, da je minilo že dve leti. Čas kar leti,« je bil pred etapo dobro razpoložen Nizozemec, ki pa mu je predrta pnevmatika nato preprečila, da bi lahko dan tudi končal nasmejan.

Mezgec znova malce prekratek

Čeprav je šlo za najdaljšo etapo letošnje izvedbe Vuelte, dolgo 203,7 kilometra, je potekala izjemno mirno. V begu so bili trije španski kolesarji, ki pa jih je glavnina ves čas imela pod nadzorom in jih je ujela že predčasno 30 kilometrov pred ciljem. Zadnjih deset kilometrov je bilo stanje na cestah izjemno pestro. Kolesarji so se morali soočiti s številnimi krožišči, zoženji cest in ostrimi ovinki. Glavnina se je hitro razpotegnila in dobra pozicija je bila ključna za uspeh.

Vse svoje mojstrstvo je pokazala belgijska ekipa Deceuninck-QuickStep, ki v takšnih zaključkih enostavno blesti. Z močnim tempom so razbili glavnino in Jakobsen se je verjetno že videl v vlogi velikega zmagovalca 13. etape. A očitno je bila številka 13 tokrat prekleta za Nizozemca, ki je svojim sotekmovalcem pomahal v slovo dober kilometer pred ciljem, ko se mu je predrla zračnica na kolesu.

Na srečo belgijske ekipe njihovo delo ni šlo v nič, saj je etapo zanjo uspešno zaključil Francoz Florian Senechal, ki mu je uspelo ugnati Italijana Mattea Trentina (UAE Emirates) in Alberta Dianeseja (Team DSM). »Pojma nimam, kaj se je zgodilo. Opravili smo super delo za Fabia, potem pa mi je po radiu dejal, da ima predrto zračnico in da moram zaradi razbite glavnine sprintati jaz. Ostal sem miren in na zadnjih sto metrih dal vse od sebe,« je dejal 28-letni Senechal, ki je razumljivo prišel do svojega največjega uspeha v karieri. Sicer je bila zanj to tretja zmaga, a prva na velikih tourih.

V zmedi se je v zadnjih kilometrih odlično znašel tudi Slovenec Luka Mezgec (BikeExchange). Kranjčan je v razpotegnjeni glavnini prav tako izgubil svojega kapetana za zaključni sprint, Avstralca Michaela Matthewsa, zato se je v boj za dobro uvrstitev podal kar sam. Na žalost je to storil malce prepozno in ni mogel pokriti luknje do vodilne trojice, je pa dobil sprint naslednje manjše skupinice in tako zasedel četrto mesto.

Bernal odščipnil pet sekund

V razpotegnjeni glavnini je nastalo več skupinic, organizatorji pa so tako vsem pripisali drugačen čas. Med favoriti za skupno zmago je bil najbolje postavljen Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki je ciljno črto prečkal z zaostankom 6 sekund za zmagovalcem. Večina najboljših je cilj prečkala z zaostankom 11 sekund, kar pomeni, da je zmagovalec letošnjega Gira ukradel pet sekund. V skupini z enajstimi sekundami zaostanka sta bila tudi najbolje uvrščeni Slovenec v skupnem seštevku Primož Roglič (Jumbo-Visma) in nosilec rdeče majice vodilnega, Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche-Wanty-Gobert).

Norvežan bo tako v majici vodilnega nastopal tudi jutri, a se prav lahko zgodi, da zadnjič. Kolesarje čaka nova gorska etapa s tremi zahtevnimi vzponi. Dva si sledita drug za drugem sredi etape, najboljši pa se bodo za konec udarili na vzponu prve kategorije Pico Villuercas. »Čaka nas izjemno zahteven dan. Sprva zelo strm klanec na sredini etape in nato še dolg in težaven zaključni vzpon. Bomo videli, kako se bo etapa odvijala. Mislim, da smo v dobri formi,« še ni ponovnega jasnega napada na rdečo majico napovedal športni direktor ekipe Jumbo-Visma Grischa Niermann.