V Carigradu, nesojenem letošnjem prizorišču finala nogometne lige prvakov, je bil spektakularen žreb za novo sezono najelitnejšega klubskega tekmovanja na svetu. 26 klubov je imelo zagotovljen nastop v skupinskem delu lige prvakov, v kvalifikacijah pa so se med elito uvrstili Benfica, Malmö, Young Boys, Šahtar Donjeck, Šerif Tiraspol (prvi moldavski klub v tem tekmovanju) in Salzburg, pri katerem je na povratni tekmi z Brondbyjem na Danskem zablestel 18-letni slovenski napadalec Benjamin Šeško z golom in podajo. Največ klubov – pet – ima Španija, saj je Villarreal v tekmovanje prišel kot zmagovalec lige Evropa.

Žreb je odločil, da se bosta v skupini A pomerila dva favorita za naslov prvaka PSG in Manchester City, ki sta bila poraženca v zadnjih dveh finalih lige prvakov. Če se bo Portugalec Cristiano Ronaldo iz Juventusa res preselil v Manchester City, se obeta spektakularen dvoboj z Lionelom Messijem, največjo okrepitvijo PSG. Španski prvak Atletico Madrid z Janom Oblakom se bo meril v skupini smrti z Liverpoolom, Portom in Milanom. Tradicionalni derbi bo tudi v skupini E med Bayernom in Barcelono. Evropski prvak Chelsea bo v skupini H imel za tekmece Juventus, Zenit in Malmö. Tekme prvega kroga bodo 14. in 15. septembra, skupinski del se bo končal 8. decembra, finale bo 28. maja v Sankt Peterburgu v Rusiji.

Prestižno nagrado za nogometaša leta po izboru Uefe, v katerem so sodelovali selektorji, trenerji klubov in novinarji, so podelili v Braziliji rojenemu Italijanu Jorginhu (v ožjem izboru sta bila še Kevin de Bruyne in N'Golo Kante), evropskemu prvaku z reprezentanco Italije in klubskemu s Chelseajem. Izbrali so tudi najboljše igralce v lanski sezoni lige prvakov – vratar: Edouard Mendy (Chelsea), branilec: Ruben Dias (Manchester City), vezist: N'Golo Kante (Chelsea), napadalec: Erling Haaland (Borussia Dortmund) in trener: Thomas Tuchel (Chelsea). Nobeden od nagrajencev se ni udeležil prireditve. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je posebno nagrado podelil zdravnikom, ki so med tekmo evropskega prvenstva rešili življenje danskemu reprezentantu Christianu Eriksenu.

Danes bo še žreb skupin za ligo Evropa in konferenčno ligo, v bobnu pa bo tudi Mura.