Vsekakor si izbirajte poti, ki so primerne za vašo psihofizično pripravljenost, na pohodu pa se prilagodite najšibkejšemu udeležencu. S seboj imejte primerno planinsko opremo, ki pa vam ne bo prav nič koristila, če je ne znate uporabljati, zato se tega naučite pred odhodom v gore. Tudi nasvet, da preverite odprtost planinskih koč, ni odveč, vsekakor pa se ne podajajte na planinske poti, ki jih je za uporabo zaprlo planinsko društvo, skrbnik planinske poti. Odpravite se na pot dovolj zgodaj ter o svojih poteh in načrtih obvestite domače.

Kaj se moramo vprašati pred potjo

Na prvem mestu naj bo vprašanje, kako dobro sem pripravljen (psihično in fizično) in ali je izbrana pot primerna zame. Vreme in vremenske napovedi smo že omenili. Pozor: slabo vreme in vidljivost lahko podaljšata čas hoje tudi do desetkrat. Ob tem se velja tudi vprašati: ali imam oblačila, ki me bodo zaščitila pred močnim vetrom, mrazom in padavinami? Pa tudi: ali je na poti koča, bivak, zavetišče, kamor se bom lahko umaknil?

V vsakem primeru pripravite načrt poti. Razdelite jo na manjše odseke, predvidite počitke in približen čas hoje. Ustvarite si sliko poti in jo prehodite v mislih ter se vprašajte: kakšna je izbrana pot in v katero smer bom hodil (sever, jug, vzhod, zahod)? Pomembno je tudi, da pred odhodom preverite, ali imate v nahrbtniku vse potrebne stvari za pohod, na katerega se odpravljate, vsekakor pa morate vedeti, kako daleč je vrh in koliko časa boste potrebovali za celotno pot. Pozor: na vrhu ste šele na polovici poti – vaš cilj je varna vrnitev v dolino in domov.

Poznavanje terena in predvidevanje

Zelo koristne so tudi informacije o terenu: kako strm je, ga bo treba prehoditi v ključih, za kar boste potrebovali več časa, je pa manj utrudljivo. Pa še nekaj v zvezi s terenom: kakšen je? Ali so na poti balvani, melišča, je na poti rušje, ki vas bo upočasnilo, ali ga boste lahko obšli? V zvezi s terenom je pomembna tudi informacija o pojavih, ki jih bo treba premagati: krnice, hudourniki, strmi skoki, oziroma nevarnostih, kot so prepadi, s travo poraščen svet, padajoče kamenje…

Zastavite si tudi vprašanje, pravijo pri planinski zvezi, kako hoditi oziroma kakšno hitrost hoje ubrati. Pri tem je seveda izjemnega pomena podatek, ali se v gore odpravljate z otroki. Predvidevajte in ustrezno načrtujte svoj izlet, pohod.

Obvestite vsaj nekoga, kam in kdaj greste

O vsaki turi obvestite partnerja, prijatelja ali znanca. Obvestilo naj vsebuje podatke o načrtovani poti, morebitne rezervne cilje in okviren čas vrnitve. Priporočljivo je, da na vidnem mestu v avtu, s katerim ste se pripeljali do izhodišča izleta ali ture, pustite listek s podatki o načrtovani turi. Vpisujte se v vpisne knjige na kočah in vrhovih, saj bo to v veliko pomoč gorskim reševalcem v primeru poizvedovanja.

Uporaba mobilnega telefona

Mobilni telefon je danes dostopen vsakomur. Zavedati pa se moramo, da gre za občutljivo elektronsko napravo, katere delovanje je v veliki meri odvisno od številnih dejavnikov, ki v dolinskem življenju niti niso opazni. Zaradi večje oddaljenosti postaj je v večini primerov signal šibek, posledično telefon išče najboljši signal in s tem izgublja energijo bistveno hitreje kot v dolini. Delovanje telefona je odvisno od akumulatorske baterije, katere čas delovanja se v gorah skrajša zaradi nizkih temperatur.

Pred turo napolnite baterijo telefona in po možnosti s seboj vzemite rezervno. Vsekakor ne porabljajmo baterije mobilnega telefona po nepotrebnem. Telefon naj bo med turo ugasnjen, spravljen v vodoneprepustni vrečki in na toplem. Sami najbrž veste, da z energijo dodatno varčujete, če med uporabo izklopite prenos podatkov. Telefon naj bo med turo ves čas izklopljen, saj ga lahko uporabite tudi, če ne poznate PIN-kode: klic na 112 (in 113) je mogoč tudi brez vpisa PIN-kode. Če ne morete poklicati, poskusite na številko 112 poslati kratko sporočilo.

Koristni nasveti

Začnite počasi, da se ogrejete in pripravite telo za več ur hoje. Po kratkem počitku za slačenje po približno 15 minutah hoje skušajte hoditi vsaj eno uro pred prvim počitkom. Med vsakim korakom iztegnite zadnjo nogo do konca in pri prenosu sprostite mišice. Uskladite dihanje s koraki. Hitrost hoje prilagodite najšibkejšemu udeležencu, za počitek pa izbirajte varna mesta, kjer ni nevarnosti zdrsa, padajočega kamenja, snežnih plazov in niso neposredno na soncu. Ko smo že pri soncu: zaščitite se pred sončnim sevanjem s kremo primernega faktorja, pokrivalom in kakovostnimi sončnimi očali.

Na planinskih poteh, ki so izpostavljene možnosti padajočega kamenja ali trka z glavo v skalo, si obvezno nadenite čelado. Uporabo čelade svetujemo tudi pri vzponih in sestopih na poteh, ki so speljane po meliščih, saj bo v primeru padca glava primerno zaščitena. Predvsem pa si zapomnite, pravijo pri planinski zvezi: če zaradi nepredvidene ovire na poti (strgana jeklenica, podor, snežišče…) pohoda ni mogoče varno nadaljevati, se pravočasno obrnite. Gora vas bo počakala. vav