»Danes smo s težkim srcem, ampak družno odločili, da igralcem ne bomo pustili igranja za reprezentanco v državah, ki so na rdečem seznamu,« se glasi uvodni odstavek izjave za javnost premierligaških klubov.

Ta odločitev vpliva na predvidoma 60 nogometašev iz 19 klubov, ki bi se morali pridružiti reprezentancam v 26 državah na rdečem covidnem seznamu, so še zapisali v izjavi.

Kamen spotike je predvsem obvezna karantena ob prihodu nazaj na Otok, zaradi česar bi trpela fizična priprava nogometašev, obenem pa bi morali ob povratku izpustiti dva kroga v angleškem prvenstvu, en krog v evropskih tekmovanjih ter tekme tretjega kroga angleškega ligaškega pokala.

»Vzpostavili smo dolgotrajni dialog, vključno z Angleško nogometno zvezo in oblastmi, a se zaradi vse večje zdravstvene krize oblasti niso odločile za izjeme pri potovalnih omejitvah,« so še zapisali v izjavi za javnost.

Izvršni direktor elitnega angleškega nogometnega tekmovanja Richard Masters je dejal, da so klubi v premier ligi vedno podpirali želje svojih igralcev, da zastopajo svoje države. »To je stvar ponosa vseh vpletenih. Vendar pa so klubi nejevoljno, a upravičeno prišli do zaključka, da bi bil v teh novih okoliščinah odhod igralcev v te države povsem nerazumen,« je dodal Masters.

»Razumemo izzive, ki obstajajo v mednarodnem koledarju tekem, in ostajamo odprti za izvedljive rešitve,« je še dodal direktor lige.

Z odločitvijo želi vodstvo tekmovanja k dialogu povabiti tudi Mednarodno nogometno zvezo, da bi z vsemi zainteresiranimi stranmi našla sprejemljiv zaključek perečega vprašanja, je še za konec zapisano v izjavi.