Le kdo ne mara odlične jedi z njoki! Da pa življenje ne bo dolgočasno in da presenetite sebe in druge, pripravite domače njoke iz sladkega krompirja in nežno omako. Za malo barve in zelenjavnega dodatka pa v omako položite še popečen brokoli.

Če obožujete njoke, čim prej pripravite njoke iz sladkega krompirja. Priprava ni zapletena, najbolj neumorno je le čakanje, da se sladki krompir zmehča. Tega lahko zmehčate v pečici ali pa še hitreje – v mikrovalovni pečici. Nato zmehčanemu dodajte skuto, jajce, moko in parmezan in pripravite testo. Testo zvaljajte v dolgo vrv ter narežete na njoke.

Da že samega čudovitega okusa njokov iz sladkega krompirja ne povozite, ne priporočamo mešanja z močnimi okusi. Dovolj je že, da njoke popečete na maslu, dodate malo česna, popra in smetane. Lahko pa dodate še popečen brokoli in brokolijeve lističe.

Ker se njoki odlično zamrznejo IN odmrznejo, priporočamo, da naredite več njokov, nekuhane v en sloj položite na pladenj ali krožnik in postavite v zamrzovalnik, potem pa zmrznjene stresete v vrečko in shranite v zamrzovalnik. Nato kar zamrznjene vrzite v slan krop in ko bodo kuhani, bodo priplavali na površje. Tako zelo enostavno je to!

Najprej pa še nekaj idej za pripravo jedi z brokolijem:

Brokolijeve kroglice s sirom in jogurtovo pomako

Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem

Odlična brokolijeva juha s sirom

Quesadilla: prepognjena tortilija s sirom in brokolijem

Špageti v veganski kremni paradižnikovi omaki s pečenim brokolijem

Brokolijev riž s porom in sušenimi paradižniki

Še več odličnih receptov z brokolijem najdite pod oznako brokoli

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

Sestavine za njoke (za 4 osebe):

večji sladek krompir (približno 450 g)

250 g spasirane skute

20 g parmezana

1 jajce

približno 200 g moke (+ več po potrebi)

sol

Ostale sestavine (za 2 osebi):

1/2 glavice brokolija

približno 50 g masla (20 za peko njokov in ostalo za omako)

1 strok česna

0,5 dcl smetane za stepanje ali kuhanje

peteršilj (neobvezno, za okras)

parmezan (20 g za omako in še nekaj za okras)

poper

sol

olje

PRIPRAVA

Z vilico večkrat preluknjajte krompir in ga pecite približno 45 minut na 200°C. Mehak in malenkost ohlajen krompir narežite na polovico in njegovo meso izdolbite. Meso krompirja z vilico zmečkajte, potem pa dodajte jajce, skuto, parmezan, 1/2 žličke soli in premešajte, potem pa dodajajte moko, da dobite kompaktno testo. Testo razdelite na 4 kose, vsakega povaljajte v dolgo vrv in narežite na njoke. Kuhajte jih v slani vreli vodi nekaj minut, le toliko, da priplavajo na vrh.

Brokoli narežite na cvetke, pokapajte z oljem, potresite s soljo in poprom in popecite na ponvi. Nato brokoli preložite na krožnik in prihranite za kasneje.

Kuhane njoke popecite na obeh straneh na ponvi z malo masla (ni je treba brisati od brokolija).

Popečenim njokom dodajte brokoli, dolijte smetano, dodajte nariban parmezan in nežno premešajte, da dobite kremasto omako. Poskusite in po potrebi dosolite. Malo popoprajte.

Njoke z omako in zelenjavo servirajte na krožnik, potresite z lističi parmezana, okrasite s sesekljanim peteršiljem in popra in takoj postrezite.