Koper je po zmagi nad Mariborom prevzel vodstvo v prvi ligi. Točko manj ima Bravo, ki v novi sezoni prav tako še ne pozna poraza. V Šiški je odčital lekcijo Olimpiji, ki je pokazala brezkrvno predstavo.

Na tribuni VIP le predsednik Mandarić in šofer Cimerotič

»Bravo je igral tako, kot smo pričakovali. Mi temu nismo bili dorasli. Prvič, odkar sem v Ljubljani, sem razočaran nad prikazanim na igrišču, zlasti nad odnosom, ki ni bil pravi od prvega trenutka tekme. V nasprotju s tekmecem smo šli v tekmo mlačno, nezbrano in ne stoodstotno, kar je prvi pogoj za uspeh proti takšnemu tekmecu. S takšnim odnosom nismo imeli nobene možnosti za boljši izid,« je bil po ljubljanskem mestnem derbiju vidno razočaran trener Olimpije Savo Milošević.

Pred mestnim derbijem ni bilo posebnega vznemirjenja in pričakovanja, pred stadionom sploh ni bilo gneče in običajnih težav s parkiranjem. Trener Kopra Zeljković je sprejemal čestitke za vodilni položaj na lestvici. Sedež na tribuni VIP je zasedel tudi napadalec Kopra Mulahusejnović, iz delegacije Olimpije sta bila tam le predsednik Mandarić in njegov osebni šofer Cimerotič, za njunim hrbtom pa skupina menedžerjev s sončnimi očali, zelo glasno podporo je gostiteljem dajala skupinica rusko govorečih obiskovalcev, na novinarskem delu so bili zasedeni le štirje sedeži. V hudi vročini je od prve minute igral le Bravo, ki je oba gola dosegel po prekinitvah. Obakrat je bil podajalec desni bočni branilec Trontelj (na igrišču je s tesnim pokrivanjem prepotentnega Ziljkića naredil nevidnega), strelca pa Ogrinec in Drkušić za tretjo zaporedno zmago po treh remijih ter drugo mesto na lestvici. »Pripravili smo se na individualno kakovost Olimpije. Ker je bilo vroče, smo morali igralce prepričati, da bo manj teka, če bomo kompaktni in v pravem trenutku agresivni,« je bil zadovoljen trener Brava Dejan Grabić, ki je navdušen nad obrambo, saj je prejela le dva zadetka. Čeprav je Bravo zdaj glavni v mestu in Ljubljanski kotlini, se Grabić te vloge otepa: »Glavna v mestu je Olimpija. Mi smo 'underdog', ki napada v mestu in ligi.«

Olimpija je bila povsem brez ideje, sistema in s tem brez igre. Kombinatorike in povezanih akcij sploh ni bilo, še manj pa želje, zato je ekipa delovala kot skupina brezkrvnih plačancev in nekateri so igrali privatno tekmo. O nemoči Olimpije vse pove podatek, da je prvega od treh strelov v okvir gola sprožila šele v 80. minuti. »Skušam najti razlog in kot kaže, so nekateri nosilci igre fizično izčrpani, vendar to ni opravičilo za odnos na igrišču. Nekatere stvari bom moral spremeniti, saj sem glavni krivec in odgovoren. Odslej bom zahteval maksimalno profesionalen odnos. Nočem govoriti o kaznih, a za tekmo v sredo v Domžalah bo prišlo do sprememb,« pravi Milošević, ki ne ve, ali bodo v klub pripeljali še kakšno okrepitev. Po tekmi je navijaško skupino Green Dragons, ki se je v Šiški zbrala v okrnjeni zasedbi, prišlo pozdravit le sedem nogometašev, na zagovor pa sta morala Elšnik in Vidmar. V taboru Olimpije se obetajo burni dnevi, saj Olimpija tako slaba še ni bila, odkar je Mandarić v Ljubljani.

Trener Zeljković je s Koprom strup za favorite

Koper postaja hit državnega prvenstva in strup za favorite, saj je po Celju, Muri in Olimpiji premagal še Maribor in se povzpel na vrh lestvice. Koprčani, ki so zadnjič premagali Maribor pred šestimi leti, so na Bonifiki odigrali sijajen prvi polčas. Zadeli so že v prvem napadu, potem ko je odbito žogo v mrežo med nogama vratarja Juga poslal Bručić, in ob koncu prvega dela, ko je po kotu avtogol dosegel poveljnik mariborske obrambe Mitrović. Za Mariborčane sta bila nerešljiva uganka prodorna, hitra in robustna Parris in Colley, ki sta na Bonifiko prišla iz druge slovenske lige.

»Odlično smo odprli tekmo. Prvi polčas je bil pri nas zelo dober. V drugem bi morali bolje zadržati žogo in ekipa je sposobna več, kot smo pokazali. Zdaj nas čaka težji del naloge na tekmah, na katerih bomo favoriti, saj vsi pričakujejo, da bomo zmagovali,« je bil zadovoljen trener Kopra Zoran Zeljković, ki je s sijajnim uvodom v sezono že poskrbel za evforijo na Obali. Začetek sezone je enak kot v sezoni 2009/10, ko so osvojili naslov državnega prvaka.

»Lahko bi igrali še ure in ure, pa ne bi dosegli gola,« je športno priznal trener Maribora Simon Rožman, potem ko so imeli gostje v drugem polčasu premoč. Maribor je pred tekmo ostal brez Vrhovca, da je lahko prisostvoval porodu, v 70. minuti pa še brez Pihlerja, ki je utrpel težjo poškodbo gležnja s počeno fibulo, zato bo šest tednov nosil mavec, nato ga čaka še daljše okrevanje.

»Nerazumljivo preveč bojazljiv uvod je tekmo odpeljal v napačno smer. Individualni napaki sta nas drago stali. V drugem polčasu smo izboljšali podobo, si pripravili številne priložnosti, a učinkovitost ni bila na ravni, da bi lahko obrnili izid. V igri potrebujemo večjo agresivnost, hitrejše prehode v napad in več tveganja,« je po drugem porazu v sezoni povedal Rožman, ki je izgubil vse velike tekme v sezoni: dve evropski s Hammarbyjem ter domača derbija z Olimpijo in Koprom.

Tabor je vseh sedem točk doslej osvojil na gostovanjih. V uspavanki je premagal Radomlje, saj je Krivičić realiziral enajstmetrovko, domači rezervist Pišek pa je kazenski strel poslal čez gol. Mura je na tekmi zadnjih prvakov ob koncu strla odpor Celja.