Sobota in nedelja sta bili na kolesarski dirki po Španiji povsem različni. V soboto klasična sprinterska etapa brez kategoriziranega vzpona, v nedeljo pa kar 4500 višinskih metrov. Kolesarji so morali premagati tudi vzpon Alto Collado Venta Lusia, ki je bil dolg 29 kilometrov (najdaljši na letošnji izvedbi Vuelte), etapa pa se je zaključila s prvim vzponom ekstra kategorije na Alto de Velefique. Etapama je bila skupna zgolj vročina, temperature so se povzpele prek 40 stopinj Celzija, a prav nič ni iz tira vrglo slovenskega šampiona Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), ki je izvrstno opravil z etapama in je na prvi prosti dan dirke trdno v sedlu vodilnega kolesarja.

Astana poskusila s presenečenjem

Trasa 76. Vuelte je izjemno pestra od samega začetka. Konfiguracije etap se razlikujejo iz dneva v dan. Sobotna osma etapa je bila tako znova pisana na kožo sprinterjem. Kolesarji so potovali ob jugovzhodni obali Španije in tik ob morju nikoli ni čistih ravnin.

Nekaj vetra in kratke vzpone je želela izkoristiti ekipa Astane, ki je močno napadla 35 kilometrov pred ciljem. Glavnina se je za nekaj trenutkov razbila na tri manjše dele, a se je do odločilnih trenutkov ponovno združila. Pričakovano je odločal sprint glavnine, v katerem je blestela belgijska ekipa Deceuninck-QuickStep.

»Ekipa je opravila odlično delo. Fantje so bili celo tako hitri, da sem jih za nekaj trenutkov malce izgubil, a vseeno sem sprint začel v odličnem položaju,« je zadnje metre etape pospremil zmagovalec Fabio Jakobsen. »Tako kot leta 2019 sem s to zmago prišel do druge etapne zmage na eni izvedbi Vuelte. Ne morem verjeti, kaj se dogaja. V prvi vrsti sem še vedno zgolj srečen, da sem sploh tukaj,« je bil navdušen Nizozemec, ki se je znova spomnil grozovitega padca, ki ga je utrpel pred enim letom na dirki po Poljski in po katerem se je nekaj časa celo boril za življenje. Jakobsen je bil na ciljni črti hitrejši od Alberta Dianeseja (Team DSM) in Jasperja Philipsena (Alpecin-Fenix).

Za može, ki se borijo za visoka mesta v skupnem mestu, je bil miren dan. Brez težav so v cilj prišli v času zmagovalca. Nosilec rdeče majice Primož Roglič pa je misli hitro usmeril proti težavni nedelji. »V ponedeljek je prost dan, zato bo na deveti etapi zagotovo veliko dogajanja. Upam na močne noge,« je dejal.

Napad je najboljša obramba

Veliki junak zahtevne devete etape je postal Italijan Damiano Caruso (Bahrain Victorious). Triintridesetletnik je napadel 71 kilometrov pred ciljem, na najdaljšem vzponu letošnje Vuelte in z izjemno vožnjo prišel do svoje druge zmage letos. Na podoben način je dobil že 20. etapo dirke po Italiji, kjer je tudi skupno zasedel visoko drugo mesto. »Želim si priti v beg in se potegovati za zmago,« je pred etapo dejal Italijan in svoj načrt izpeljal do potankosti.

»Napadel sem, ker sem vedel, da bo Ineos v ozadju narekoval močan ritem. Rekel sem si, da moram, četudi sam, poskusiti pridobiti kar največ časa, nisem pa pričakoval takšnega naskoka. Še vedno se mi zdi neverjetno, da sem zdržal do konca. Po letošnjem Giru sem si želel ponoviti te občutke in uspelo mi je,« je bil razumljivo zadovoljen na cilju.

V boju za rdečo majico se je večina bojev odvila na ciljnem vzponu ekstra kategorije na Alto de Velefique. Izjemno dejavna je bila ekipa Ineos Grenadiers, ki je na vsak način želela streti 31-letnega Slovenca v rdeči majici. S številnimi napadi je poskušal Adam Yates, a Roglič je imel pripravljene odgovore na vsak poskus. V trenutku, ko je začutil, da se je Britanec iztrošil, pa je napadel sam.

Izjemnemu Rogliču je lahko sledil le Španec Enric Mas (Movistar) in do cilja sta si privozila 39 sekund prednosti pred prvimi zasledovalci. Roglič je z zaključnim sprintom strl tudi odpor Španca in je za drugo mesto prejel šest bonifikacijskih sekund. Hudemu ritmu najboljših pa ni mogel slediti Jan Polanc (UAE Emirates), ki je etapo končal na 27. mestu, skupno pa je s petega mesta nazadoval na 18.

»Naša ekipa je opravila odlično delo. Ineos je narekoval izjemen tempo, bilo je tudi zelo vroče. Na srečo sem imel močne noge, da sem lahko dokončal delo,« je etapo ocenil nekdanji smučarski skakalec, ki lovi že svojo tretjo zaporedno skupno zmago na Vuelti.