Ko v roke prvič primeš Xiaomijev mobilnik mi 11 lite 5G, ne pričakuješ, da gre za napravo srednjega cenovnega razreda, ki stane okoli 400 evrov (cene med prodajalci se znajo razlikovati tudi za več deset evrov). Naprava daje vtis premijskega mobilnika, navduši pa predvsem z izjemno tankostjo in nizko težo. Telefon je namreč debel vsega 6,8 milimetra in tehta 159 gramov. Gre za enega najtanjših mobilnikov na trgu in nasploh najtanjši mobilnik s podporo za omrežja 5G. Za primerjavo, le malenkost višji Applov iphone 12 pro max je debel 7,4 milimetra in tehta 228 gramov. K premijskosti mi 11 lite 5G prispevata še kovinsko ohišje in stekleno hrbtišče. Všeč nam je tudi odločitev za zelo odzivno tipalo za prstne odtise, ki ni pod zaslonom, temveč ob strani mobilnika in služi hkrati kot gumb za vklop in izklop naprave. K zanimivosti hrbtišča doda tudi postavitev treh objektivov v dvonadstropno ploščad kamere.

Všečna je tudi prednja stran. Zaslon se ne preliva čez robove, a ima zelo malo obrobe. Predvsem pa je pomembno, da je zaslon OLED in premore ločljivost 2400x1080, kar pri diagonali 16,6 centimetra (6,55 palca) nanese gostoto 402 piki na palec (ppi). Ob tem poleg standardne 60-herčne (Hz) frekvence osveževanja zaslona ponuja še možnost 90-herčne frekvence. Zaslon hkrati podpira standard HDR10+, steklo pa je gorilla glass 6.

Napravo poganja Qualcommov procesor snapdragon 780G. Ta je dovolj močan za povsem gladko izkušnjo med brskanjem po spletu in uporabo aplikacij, le grafično najzahtevnejše igre bodo delovale pri nekoliko nižji frekvenci oziroma z nekoliko znižanimi nastavitvami. V primerjavi grafične zmogljivosti 3DMarkov wild life test mobilnik uvršča nekoliko nižje od iphona 8 iz leta 2017 oziroma tik pod Samsungovo serijo galaxy s10 (z exynos procesrjem) iz leta 2019. Naš testni model je imel 6 GB delovnega spomina in 128 GB prostora za shranjevanje ter je deloval brezhibno. Le ob hujših obremenitvah je znal včasih malenkost zatrzati. Obstaja tudi različica z 8 GB delovnega spomina in do 256 GB diska.

Naprava ima baterijo s kapaciteto 4250 miliamperskih ur (mAh) in bi morala več kot zadostovati za dan zmerne uporabe. Podpira tudi 33-vatno hitro polnjenje, ne pa brezžičnega.

Slabše prostoročno telefoniranje

Eno od področij, na katerih smo imeli v preteklosti slabe izkušnje s (sicer s cenejšimi) Xiaomijevimi telefoni, je bilo – ironično – telefoniranje. Pri mi 11 light 5G teh težav večinoma ni. Zvok, ki ga slišimo v slušalki, je vselej dovolj jasen in glasen. Tudi ko imamo nastavljeno prostoročno telefoniranje oziroma vklopimo »zvočnik«. Ob običajnem telefoniranju nas jasno in glasno sliši tudi sogovornik, smo pa opazili, da se med prostoročnim telefoniranjem jasnost našega govora v mikrofon z razdaljo zelo hitro poslabša. Že če imamo telefon v napol iztegnjeni roki, nas bo sogovornik zelo težko razumel. Če opravljate veliko prostoročnih klicev, je to vsekakor podrobnost, na katero se splača biti pozoren pri odločanju za nakup. Prav tako gre izpostaviti, da naprava ni odporna proti vodi. Lahko pa s pomočjo aplikacije »mi daljinec« prevzame vlogo rezervnega IR-daljinca za televizor ali kašno drugo napravo.

Prednja kamera z ločljivostjo 20 milijonov pik (MP) dela solidne sebke, še posebej ko izključite zaljšanje obraza, ki močno gladi kožo. Najboljše fotografije medtem zajemata glavna hrbtna širokokotna kamera z ločljivostjo 64 MP in 8-MP ultraširokokotna z vidnim kotom 119 stopinj. Fotografije obeh kamer so v dobri in zmerni svetlobi všečne, čeprav z nekoliko nasičenim kontrastom. Hkrati so malenkost temnejše, z nekoliko slabšim dinamičnim razponom in manj podrobnostmi v temnejših predelih fotografije kot pri premijskih mobilnikih. Naprava premore tudi nočni način, ki pa ni nič posebnega. Hkrati ni nikakršne optične približave ali optične stabilizacije slike. Slednje se še posebej pozna pri kvaliteti videov, ki tudi sicer niso na visoki ravni. Veliko je težav z ostrenjem, slika ni čista in tudi tresljaji so problem. Na voljo je še bližinska kamera z ločljivostjo 5 MP, ki dela sprejemljive bližinske fotografije, čeprav barve niso najboljše.

Pod črto gre za oblikovno zelo všečno napravo, ki ponuja precej dobro izkušnjo za ceno. Zaradi njenega velikega razpona (zasledili smo celo ponudbe pod 380 evri) pa se njena privlačnost s padanjem stroška nakupa še povečuje.