Sedma etapa 76. kolesarske dirke po Španiji je bila pravi vrtiljak sprememb na samem vrhu. Vanj so bili vpleteni tudi slovenski kolesarji. Čeprav nam je Luka Mezgec (BikeExchange) pred dnevi dejal, da so etape na Vuelti manj razburljive in bolj predvidljive, to velja zgolj za etape, ki se končajo s ciljnim sprintom glavnine. Danes, ko je etapa vsebovala šest kategoriziranih vzponov, razburjenja ni manjkalo.

Šlo je za klasično gorsko etapo Vuelte. Sorazmerno kratko, a izjemno razburljivo. 152 kilometrov od Ganadie do Balcon de Alicanteja so zgolj opravili kolesarji, a so se pri tem soočili s kar šestimi kategoriziranimi vzponi. »Zame je bila etapa zelo zahtevna, bilo je vroče. Že na prvem vzponu smo šli na polno. To je bil dolg dan v sedlu, a smo uspešno prečkali ciljno črto,« je etapo ocenil nosilec rdeče majice vodilnega Primož Roglič (Jumbo-visma), ki pa se je moral izjemno potruditi, da je obdržal skupno vodstvo.

Rogliča Polanc v rdečem ne bi motil

Na sedmi etapi je šlo na polno od samega začetka, saj so kolesarji takoj trčili v vzpon prve kategorije Puerto La Llacuana. Zaradi boja za pikčasto majico je glavnina prvi vzpon še prečkala skupaj, nato pa se je izoblikovala prva šesterica ubežnikov. Kmalu se je iz glavnine odcepila še večja skupina kolesarjev, v kateri je bil tudi Jan Polanc (UAE Emirates). Ravno Polanc je bil z dvanajstim mestom v skupnem seštevku pred začetkom etape najbolj nevaren Primožu Rogliču, da prevzame njegovo mesto na čelu skupnega seštevka.

Ko je prednost ubežnikov narasla na štiri minute pred glavnino, je bil Polanc trdno zasidran v virtualni rdeči majici. 29-letnemu Slovencu je nato za malenkost zmanjkalo moči na četrtem vzponu dneva, a se je vseeno odlično regeneriral in na cilj prišel kot deseti. Pred Primožem Rogličem je imel tudi na cilju minuto in štiri sekunde prednosti, kar ni bilo dovolj, da bi se zavihtel na sam vrh, ampak je prišel do petega mesta v skupnem seštevku.

»Zakaj pa ne, definitivno bi si zaslužil majico. Če se ne motim, je tudi že na Giru prevzel rožnato majico, ki sva si jo takrat izmenjala. To so zgolj sladke skrbi za slovenske kolesarske navdušence,« je na vprašanje organizatorjev Vuelte, ali bi se razveselil rdeče majice na ramenih Polanca, odgovoril Roglič.

»Že zjutraj smo vedeli, da je velika priložnost, da ubežna skupina pride do cilja. Ni bilo veliko sodelovanja v skupini, a Matteo Trentin je opravil odlično delo in nas je popeljal naprej. Žal sam nisem imel najboljšega dneva, bil sem malce prazen. Vseeno je moja pripravljenost zelo dobra in še bomo poskušali,« pa se nam je prek ekipnega PR-ovca javil Jan Polanc.

Še bolj kot Polanc se je Rogliču v skupnem seštevku približal Avstrijec Felix Grossschartner (Bora-hansgrohe), ki je etapo končal na sedmem mestu, v skupni razvrstitvi pa je napredoval celo na drugo. Za Rogličem sedaj zaostaja zgolj osem sekund.

Storer si bo moral poiskati nov cilj

Kot je pred etapo že slutil član ekipe UAE Emirates, je na cilju do etapne zmage res prišel ubežnik. Največ moči za vzpon na Balcon de Alicante, na katerega zaradi nevarnosti nastanka požarov organizatorji niso spustili gledalcev, je privarčeval Avstralec Michael Storer (Team DSM). V dolini se je otresel Carlosa Verona (Movistar), ki je etapo končal kot drugi, ter tretjega Rusa Pavla Sivakova (Ineos Grenadiers). Storer je sicer na zahtevnem vzponu s povprečnim naklonom 6,2 odstotka nekajkrat padel v krizo, a je na njegovo srečo strmina vedno hitro popustila in je tako prišel do velike zmage. »Ne vem, česa bom sposoben v prihodnosti, a moj cilj je bil, da dobim etapo v svetovni seriji. Zdaj si bom moral najbrž najti nov cilj,« je po etapi povedal 24-letni Storer, ki je pred Vuelto dobil dirko po departmaju Ain.

Na 8,4 kilometra dolgem vzponu so moči med seboj merili tudi v glavnini, a do resnejših napadov ni prišlo. Od kandidatov za najvišja mesta sta nekaj časa izgubila Aleksandr Vlasov (Astana Premier-Tech) in Španec Mikel Landa (Bahrain-Victorious). »Videli smo kar nekaj akcije na koncu. Tako bo tudi v naslednjih dneh, ko lahko pričakujemo napade ekip z več kolesarji v boju za skupno zmago. Toda tudi naši fantje opravljajo odlično delo. Dali bomo vse od sebe in videli bomo, kam nas bo to popeljalo,« je za konec sklenil nosilec rdeče majice.