Requene je drugič v zgodovini kolesarske dirke po Španiji gostil začetek etape in še drugič je etapo na koncu dobil Danec Magnus Cort Nielsen (EF Education-Nippo), ki si bo Requene najbrž izbral kar za svoj srečen kraj. Drugače kot pred petimi leti, ko se je etapa zaključila s ciljnim sprintom v Gandiji, je Danec tokrat do zmage prišel z odlično vožnjo na zaključnem dva kilometra dolgem vzponu Alto de la Montaña de Cullera.

»To je posebna zmaga, saj je prišla na drugačen način. Vedno sem dobil etapo v sprintu, zdaj pa sem dokazal, da lahko med ubežniki slavim tudi na zadnjem vzponu. Zame je bilo na koncu pomembno le, da čim prej pridem do cilja in da me pri tem nihče ne prehiti,« je bil razumljivo zadovoljen po svoji 19. zmagi v karieri in četrti na Vuelti.

Veter skoraj začinil etapo

»Velika čast je začeti etapo v rdeči majici. Moja ekipa ne bo lovila ubežnikov, a tudi tako bom težko ubranil rdečo majico, saj Primož Roglič za menoj zaostaja zgolj pet sekund,« je pred etapo dejal srečni nosilec rdeče majice Kenny Elissonde (Trek Segafredo). »Cilj vsakogar je, da nastopa v rdeči majici. Če bo priložnost, se bom boril za zmago,« pa je prav tako pred začetkom etape svoje cilje predstavil prvi favorit Vuelte Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Njune besede so se izkazale za preroške, saj je etapa potekala po napovedih obeh. Več kot petdeset kilometrov je trajalo, da se je izoblikoval uspešen beg petih kolesarjev, ki so si privozili prednost tudi več kot pet minut. Ekipa vodilnega moža na dirki ni hotela prevzeti pobude, na koncu pa so se v lov na ubežnike podali v ekipi Movistarja. Španska ekipa ima na domačih tleh vedno visoke cilje.

35 kilometrov pred ciljem je kolesarjem v glavnini za trenutek zagodel veter, ki je glavnino razbil na dve skupini. Rdeča majica je bila prvič virtualno zopet na ramenih Rogliča, saj je Elissonde ostal v drugi skupini, a je njegovi ekipi uspelo ujeti priključek. Etapa se je nato pričakovano razvnela na zaključnem vzponu, kamor so ubežniki prišli s prednostjo 20 sekund.

Nielsen srečnejši od Mäderja

Na začetku vzpona je napad v glavnini pripravila najbogatejša ekipa v karavani Ineos Grenadiers. Hitro je bilo jasno, da bo rdeča majica po koncu etape dobila novega lastnika, saj je Elissonde zaostal, stik pa je uspelo obdržati Rogliču. 31-letnik je pokazal, da je znova v odlični formi tudi v vožnji na klanec. Odlično je odgovoril na napad in nato sam nadzoroval najboljše. Od ubežnikov je v ospredju ostal zgolj še Cort Nielsen.

Že se je zdelo, da bo Danec prišel do zanesljive zmage, ko je Slovenec še enkrat močno pospešil. Slediti mu ni mogel nihče in kot »turbo vlak« se je približal Dancu. Vse je že kazalo, da se bo ponovil scenarij z letošnje dirke Pariz–Nica, ko je Roglič na eni izmed etap nekaj metrov pred ciljem ujel zadnjega ubežnika Gina Mäderja (UAE Emirates). 28-letni Danec je imel malenkost več sreče od Švicarja, saj je slovenskemu šampionu zmanjkalo nekaj metrov asfalta, da bi prišel do svoje 55. zmage v karieri. »Bilo je tesno, ampak vesel sem, da je Roglič ostal za mano. 150 metrov pred ciljem sem ga videl, kako je začel sprintati. Dal sem vse od sebe in ga zadržal za sabo,« je zadnje metre opisal Danec.

Slovenija že z zmago na vzpetini Cullera

Čeprav Primožu Rogliču ni uspelo osvojiti etapne zmage, je imel v cilju sladke skrbi. »Ne, nisem razočaran. Cort je bil močnejši, imel je dobre noge po pobegu, zato si je zmago zaslužil. Zame ni bilo tako pomembno zmagati. V prvi vrsti sem želel dirkati varno, se izogibati težavam in uživati na zadnjem vzponu,« je športno priznal poraz. Rogliču tako za las ni uspelo to, kar je lani storil Tadej Pogačar, ki je na dirki po Valencii dobil etapo, ki se je prav tako končala na vzponu Alto de la Montaña de Cullera.

»Imel sem res močne noge, to so zame sladke skrbi,« je bil še zadovoljen s svojo predstavo Roglič, ki se je suvereno zavihtel na vrh skupnega seštevka dirke. »Bomo videli, kdo bo v Santiagu de Composteli najmočnejši. Do tja je še dolga pot. To je sicer dober začetek, a moramo še naprej ostati osredotočeni na svoj posel,« pa je v svojem slogu komentiral ponovno skupno vodstvo, ki ga je držal že po prvih dveh etapah. Odlično je svoje delo znova opravil tudi Jan Polanc (UAE Emirates), ki je etapo zaključil na 14. mestu, skupno pa je dvanajsti.

Današnji zaključni vzpon pa je bil za kolesarje le ogrevanje za jutrišnjo izjemno zahtevno etapo s kar šestimi kategoriziranimi vzponi. Primož Roglič bo dobro formo znova moral pokazati predvsem ob koncu, ko se bo etapa zaključila z vzponom prve kategorije. Vsekakor odlična priložnost, da Slovenec še bolj zagospodari na dirki in tekmecem vlije strah v kosti.