V peti etapi dirke po Španiji se je znova pokazalo, da moraš biti v kolesarstvu pozoren vsak trenutek. »Čaka nas ena najlažjih etap na letošnji Vuelti,« nam je po koncu četrte etape razkril Luka Mezgec (BikeExchange). Njegove napovedi pa so držale zgolj do 11 kilometrov pred ciljem, ko se je na široki in lepi cesti zgodil nepričakovan padec. Na tleh se je znašlo veliko število kolesarjev. Vsa pozornost je bila namenjena temu, kdo je na tleh. Slovenski ljubitelji kolesarstva so si najprej oddahnili, ko so zagledali Primož Rogliča (Jumbo-Visma), ki je ostal nepopraskan, čeprav je bilo na tleh kar nekaj kolesarjev v rumeno-črnih dresih.

Estoncu rdeča majica ni bila usojena

V ospredju sta ostala tudi Mezgec in Jan Polanc (UAE Emirates), malce jo je skupil zgolj Jan Tratnik (Bahrain-Victorious). Tako kot dan pred tem je trdoto asfalta okusil tudi nosilec rdeče majice vodilnega Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux). Na njegovo žalost se kljub prvotno počasnemu tempu glavnine po padcu ni mogel več priključiti. »Znova nesrečen padec. Sem čisto v redu, le moj dres je raztrgan,« je bil prvi odziv Taaramäeja, ki je bil šele drugi Estonec v majici vodilnega na eni izmed tritedenskih dirk. »Tokrat je bila pozicija v ospredju slaba. Padec se je zgodil praktično na čelu glavnine in tisti v ozadju so lažje odvili. Jaz sem bil v ospredju in vzelo mi je nekaj minut, preden sem se lahko vrnil na kolo,« je opisal dogajanje z ne preveč razočaranim glasom. »Dva dneva v rdečem sta bila zame izjemna. Bila je to dobra izkušnja. Majico vodilnega bi tako in tako izgubil v naslednji etapi, tako da razočaranje ni preveliko.« Estonec pa tudi jutri ne bo nastopal v majici svojega moštva, saj ostaja vodilni v seštevku najboljšega gorskega kolesarja, zato bo oblečen v pikčasto majico. »Pri obrambi pikčaste majice imam več možnosti in naredil bom vse, da jo še nekaj časa obdržim,« je dodal.

Nesreča Taaramäeja je prispevala k spremembam v vrhu skupnega seštevka. Novi vodilni je po spletu okoliščin postal Francoz Kenny Elissonde (Trek Segafredo), tik pred tem, da ponovno prevzame majico vodilnega, pa je slovenski as Primož Roglič. 31-letnik je zdaj na skupno drugem mestu, za vodilnim Francozom pa zaostaja zgolj pet sekund.

Philipsen boljši od Jakobsena

Po padcu se je tempo v glavnini za nekaj časa ustavil, ko pa se je večina kolesarjev zopet zbrala, se je vnel boj za etapno zmago. Napet sprint glavnine je dobil Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), ki je ugnal junaka četrte etape Fabia Jakobsena (Deceuninck-QuickStep) in tako prišel do druge etapne zmage na letošnji izvedbi Vuelte. »Po četrti etapi sem bil malce razočaran, ker nam ni šlo najbolje. A to je zdaj že pozabljeno. Ta zmaga je super obrat razpoloženja in skupaj z ekipo bomo uživali v trenutku,« je v cilju zadovoljno razlagal Belgijec.

Philipsen je z uspehom v sprintu prišel do svoje desete zmage v karieri in tretje na tritedenskih dirkah. Vse tri je zbral na španskih cestah, saj je enkrat slavil že lani. »Zmaga je še toliko lepša, če pogledam današnjih zadnjih pet kilometrov, ko smo skupaj s celo ekipo pripravljali sprint. Tega sploh ne znam opisati,« se mu je smejalo. »Ne kolesarimo dolgo skupaj, a je neverjetno, kaj smo pripravljeni narediti drug za drugega. Resnično je lepo dirkati za tako ekipo.«

Na sceno znova prihajajo najboljši

Po dveh ravninskih etapah brez kategoriziranega vzpona se na Vuelto znova vračajo boji za skupno razvrstitev. Današnja etapa sicer še ne bo ekstremno zahtevna, bo pa pravo ogrevanje za jutri. Bodo pa kolesarji že jutri lahko malce pretegnili noge, saj jih prav v samem zaključku čaka vzpon tretje kategorije na Alto de la Montaña de Cullera, ki je z dvema kilometroma dolžine ravno pravšnji, da se najboljši med seboj malce preštejejo.