Zdravniki so si enotni, da bi zgodnejše diagnoze znatno izboljšale možnost zdravljenja oziroma zaviranja bolezni ter tako bistveno vplivale na kakovost življenja bolnika. »Če z zdravljenjem pričnemo dovolj hitro, so zdravila učinkovitejša in lažje upočasnijo napredovanje bolezni,« je nad diagnosticiranjem demence z umetno inteligenco navdušena profesorica Zoe Kourtozi z univerze v Cambridgeu. Z zgodnjim prepoznavanjem sprememb v možganih je možno hitreje pričeti z zdravljenjem in tako doseči, da se simptomi začnejo kazati mnogo kasneje ali pa sploh ne, še razlaga Kourtozijeva.

Algoritem prepozna vzorce, ki jih človek ne more

Umetna inteligenca primerja slike možganov ljudi, ki bi lahko imeli demenco s slikami možganov tisočih bolnikov s potrjenimi spremembami možganov. Algoritem lahko prepozna vzorce, ki jih strokovnjaki iz slik možganov ne morejo. Umetna inteligenca za prepoznavanje demence je za zdaj še v fazi preizkušanja, a se je pri testiranju že zelo izkazala: zgodnje znake demence je prepoznala leta preden bi se začeli pojavljati njeni simptomi.

Naslednji korak je klinično testiranje, pri katerem bodo v bolnišnicah v Angliji pri diagnosticiranju vzporedno uporabljali konvencionalno diagnosticiranje in umetno inteligenco.

Olajšano načrtovanje prihodnosti

Vodja študije, nevrolog Tim Rittman z univerze v Cambridgeu pomoč umetne inteligence pri prepoznavanju demence označil za fantastičen napredek: »Karkoli, kar mi omogoča, da lahko dam pacientu več informacij o tem, kako bo bolezen napredovala in mu s tem olajšam načrtovanje prihodnosti, je odlično«.

Eden prvih, ki bodo sodelovali v testiranju umetne inteligence, je 75-letni Denis Clark, pri katerem je soproga Penelope pred letom dni opazila, da vse pogosteje pozablja. Zakonca sta se prestrašila, da gre za demenco, ki bo hitro napredovala, zaradi česar bi morala za Denisa urediti nastanitev v posebni ustanovi. Ker je bivanje v dementnim bolnikom prilagojenih ustanovah velik strošek, sta že razmišljala, da bosta morala prodati svojo hišo. Kot pravita, sta olajšana, ker bo pri diagnosticiranju sodelovala umetna inteligenca, ki bo hitro postavila diagnozo in napovedala verjetni potek bolezni. »Kot paru nama je pomembno, da veva, ali še lahko planirava nekaj skupnih počitnic preden se stvari toliko poslabšajo, da Denis ne bo več mogel potovati,« je za BBC dejala Penelope.

Da je čakanje na diagnozo psihično zelo naporno, pa pravi 57-letnik, ki je pred slabim letom opazil, da ima težave s spominom. »Imel sem testiranje za testiranjem, potrebnih je bilo ogromno preiskav, preden sem prišel do diagnoze,« pravi in dodaja, da so ga v tem času zaradi negotovosti pestile hude skrbi in psihične težave. Kot pravi, bi bilo zanj vse drugače, če bi si v njegovi bolnišnici tedaj pri diagnosticiranju že pomagali z umetno inteligenco.