Če je vodilni položaj Maribora v prvi slovenski nogometni ligi pričakovan, sta presenečenje njegova prva zasledovalca Koper in Bravo, ki je trenutno celo prvi klub Ljubljanske kotline in sloves lahko še utrdi v nedeljo na mestnem derbiju z razglašeno Olimpijo. Koper se je lani šele po preobratu na povratni tekmi s Krko v dodatnih kvalifikacijah rešil izpada v drugo ligo, letos pa je že premagal favorite za naslov prvaka Muro, Celje in Olimpijo, v soboto ga čaka nov derbi z Mariborom. Potem ko sta bila favorita za klop Kopra izkušena trenerja Dušan Kosič in Safet Hadžić (s klubom naj bi se vse že ustno dogovorili, manjkal je le še podpis pogodbe), so izbrali prvoligaško neizkušenega 40-letnega Ljubljančana Zorana Zeljkovića, ki se je v zadnjih dveh letih uveljavil na klopi drugoligaša Krke iz Novega mesta.

Koper zadel z okrepitvamiiz druge lige

Koper je svojo moč v Stožicah proti Olimpiji pokazal v drugem polčasu, ko je zaigral bolj agresivno in odločno ter po zaostanku 0:1 za zasluženo zmago dosegel tri atraktivne gole, pri čemer je prednjačil strelec dveh golov in najboljši igralec tekme Maks Barišić, ki je večino kariere preživel v Italiji. Zeljković ima očitno prirojen naravni talent za izbiro igralcev (nekoč je bil v Sloveniji najboljši v prepoznavanju kakovostnih nogometašev legendarni Miloš Šoškić), saj je kljub kritikam za okrepitve izbral nogometaše iz druge slovenske lige. Oštrek (Nafta), Parris (Krka, potem ko ni bil dovolj dober za Domžale), Colley (Gorica) in Vešner Tičić (Krka) so bili s hitrostjo, pogumom in predrznostjo med najboljšimi v Stožicah in potrdili, da so za klub dodana vrednost.

»Ko smo sestavljali ekipo, sem fantom dejal, da lahko premagamo vsakogar, vendar ni isto zmagati ali zmagovati v nizu. Zaenkrat smo konstantni, vendar se zavedam, da je prvenstvo maraton. Ker nas tekmeci gledajo in analizirajo, nam bo vedno težje. Najbolj me veseli, da imamo še veliko rezerv. Če bomo ekipo nadgrajevali, dobro izbirali okrepitve in uveljavili najboljše iz mladinske šole, bi se v dveh, treh letih lahko borili za vrh,« je pripovedoval Zoran Zeljković, za katerega je bila tekma kot rojenega Ljubljančana posebna.

Milošević: Nogomet ni sprintna sto metrov, ampak maraton

Predsednik Olimpije Milan Mandarić, ki dvoboje s Koprom doživlja kot tekme leta in so zanj pomembnejši od derbijev z Mariborom, je zmago »kanarčkov« doživel kot osebni poraz. Kljub izpadu iz Evrope brez izstreljenega naboja proti Santa Clari in porazu na prestižnem derbiju s Koprom je trener Sava Milošević prepričan, da Mandarić ne bo izgubil potrpljenja, kot se je dogajalo v preteklosti: »Imel bo potrpljenje. Vsi ga moramo imeti. Nogomet ni sprint na sto metrov, nogomet je maraton.«

Za velike nogometne ekipe je značilno, da s kakovostjo igralske zasedbe in telesno pripravljenostjo odpor še tako žilavega tekmeca zlomijo v zaključkih tekem, kar je najbolje demonstriral Manchester United pod vodstvom Alexa Fergusona. Olimpija nima ne enega ne drugega. Namesto da bi tako kot Koper našla okrepitve doma, je postala rehabilitacijski center za oživitev kariere po poškodbah in vzročni primer za zgrešene nakupe odpisanih kruhoborcev v drugih klubih. »Dokler smo imeli dovolj telesne moči, ni bilo slabo. Brez točk smo ostali zaradi slabega vstopa v drugi polčas. Ekipa enostavno ni imela energije. Glede na prikazano je končni izid za nas brutalen. Sezona se je šele začela, zato nisem zaskrbljen,« je bistvo težav razkril Milošević. Olimpija ima kronične težave s slabo telesno pripravljenostjo že dve leti, zato metode dela trenerjev za kondicijo očitno niso pravilne, če ekipa z evropskimi ambicijami ne more odigrati dveh tekem na teden. Klubi, ki imajo evropske načrte, zasedb ne kadrujejo panično poleti dva tedna pred prvo tekmo, ampak leto vnaprej ali najkasneje pozimi, kot je to v času največjih uspehov počel Maribor.

Drugi velik problem je, da Olimpija nima klasičnega napadalca. »To je podobno, kot če ne bi imeli vratarja. Gre za ključni stvari v ekipi, vendar ne bom jokal in ekipo bomo skušali še okrepiti,« je bil jasen Milošević, ki je prepričan, da bo Olimpija veliko boljša po reprezentančnem premoru v začetku septembra. A prihodnost Olimpije bo odvisna predvsem od tega, ali bo Mandarić imel denar za plače. Prihodek iz blagajne Uefe za nastop v kvalifikacijah za konferenčno ligo (400.000 evrov) bo v veliki meri porabil za stroške dveh dolgih gostovanj in organizacijo domačih tekem, ki se lahko v Stožicah približa 50.000 evrom.