Tretji dan in še tretja povsem različna etapa na letos izjemno zanimivi kolesarski dirki po Španiji. Po uvodnem kronometru in ravninski etapi je sledil še prvi preizkus za najboljše hribolazce. V drugi najdaljši etapi (202,8 kilometra) letošnje Vuelte so kolesarji opravili z zgolj dvema kategoriziranima vzponoma, a zadnji, na Picon Blanco, je že bil peklenski.

»Naš glavni cilj je rdeča majica vodilnega,« je pred etapo zatrjeval olimpijski prvak v vožnji na čas iz Tokia Primož Roglič. Njegova ekipa Jumbo-Visma se je nato res kmalu postavila na čelo glavnine, a se je kaj kmalu izkazalo, da želje po ubranitvi rdeče majice nimajo. Osem ubežnikov si je za zadnjih 20 kilometrov privozilo osem minut prednosti in jasno je bilo, da bo eden izmed njih novi vodilni.

Taaramäe najmočnejšina Picon Blanco

Po ne najmočnejšem tempu nizozemske ekipe so se v glavnini na čelo preselili kolesarji Bahrain-Victoriousa in Ineos Grenadiers. Prednost ubežnikov se je do vstopa na zadnji klanec 7,6 kilometra pred ciljem več kot prepolovila, a njihova zmaga ni bila ogrožena.

Na izjemno zahtevnem klancu prve kategorije s povprečnim naklonom več kot devet odstotkov je imel največ moči Estonec Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), ki je prišel do svoje tretje zmage na velikih dirkah, druge na Vuelti. 34-letni Estonec je v Španiji slavil že pred desetimi leti, najbolj pa se je razveselil majice vodilnega v skupnem seštevku. »Pri 34 letih nimam več veliko časa, da kaj dosežem. Sanjal sem majico vodilnega. Bil sem že blizu letos na Giru, zdaj mi je uspelo. Naslednje dni bom neizmerno užival,« je bil razumljivo zadovoljen. V boju za etapno zmago sta se mu najbolj upirala Američan Joe Dombrowski (UAE Emirates) in Francoz Kenny Elissonde (Trek Segafredo).

Roglič ostaja prvi favorit

V ozadju je glavnina s favoriti še zmanjšala zaostanek za zmagovalcem, do resnega napada pa med najboljšimi še ni prišlo. Edino veliko razočaranje dneva je olimpijski prvak v cestni vožnji Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ki je izgubil natanko minuto. Ekvadorcu se očitno pozna utrujenost, saj je odlično nastopal tudi na dirki po Franciji.

Kljub predaji majice vodilnega pa je bil s svojo vožnjo v cilju zelo zadovoljen 31-letni slovenski šampion, ki je na koncu zasedel sedmo mesto, za Estoncem pa je zaostal minuto in 48 sekund. Roglič je v cilj prispel z vsemi preostalimi največjimi konkurenti za skupno zmago, kar se je zgodilo prvič po hudem padcu v Franciji. To je bilo tudi tisto, kar si je Roglič želel pred začetkom etape – da je dobil potrditev. »Vedno si želiš najprej preživeti zahteven klanec. Mislim, da mi je šlo kar v redu. Lepo je videti, da se po dobrih kronometrih še vedno konkurenčno peljem tudi v klanec,« je razlagal Zasavec, ki je po novem na tretjem mestu v skupnem seštevku. Poleg Estonca Taaramäja je pred njim še danes tretji Francoz Elissonde.

Zadovoljni, da so predali majico

Iz Nizozemske ekipe so po koncu potrdili, da je predaja majice zanje celo dobra. »Na zadnjem klancu je bilo precej vetra, kar ga je naredilo še bolj zahtevnega. Po dveh izjemno vročih dneh je bilo tudi veliko bolj hladno. Potreboval sem nekaj časa, da sem se privadil. Dejstvo, da smo izgubili rdečo majico vodilnega, je za nas celo dobro,« je priznal Roglič. »Za nami je dober dan. Veseli nas, da je bil Roglič močan. V skupnem seštevku smo tam, kjer želimo biti. Če bi želeli ubraniti majico, bi to storili, a naš kapetan se je strinjal, da majico vodilnega predamo drugim,« pa je povedal prvi športni direktor Jumbo-Visme Grischa Niermann. »Morda se sliši čudno, a s tem položajem smo že bolj zadovoljni,« je še dodal.

Preostali slovenski kolesarji na Vuelti so danes že dobro zavzeli položaje pomočnikov v svojih moštvih. Jan Polanc (UAE Emirates) je ciljno črto prečkal kot 36., Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) in Luka Mezgec (BikeExchange) pa sta v cilj prišla istočasno na 137. in 138. mestu.

Kolesarje zdaj čakata dva dneva, ki sta predvidoma predpisana za sprinterje. To je najbolj všeč novemu vodilnemu v skupnem seštevku, saj z optimizmom lahko pričakuje, da bo tri dni kolesaril v majici vodilnega, v četrtek pa bo na sporedu nova gorska etapa, ko bodo mišice znova med seboj pomerjali najboljši, in morda bo slovenski šampion že takrat odkrito pogledoval proti skupnemu vodstvu.