Po suvereno osvojeni zlati olimpijski kolajni v kronometru v Tokiu bo Roglič, zmagovalec španske pentlje v letih 2019 in 2020, danes začel naskok na svojo tretjo zaporedno zmago, kar je doslej v zgodovini dirke uspelo zgolj Špancu Robertu Herasu (med letoma 2003 in 2005) in Švicarju Tonyju Romingerju (med 1992 in 1994). Heras je s skupno štirimi zmagami sočasno tudi rekorder Vuelte, Roglič pa lahko s tretjim španskim skalpom ujame dvojec, ki je slavil po trikrat: že omenjenega Romingerja in Španca Alberta Contadorja (2008, 2012, 2014).

Na največji svetovni stavnici je Zasavec prvi favorit za skupno zmago s kvoto 1,95, za njim je Kolumbijec Egan Bernal (4,75), sledita pa jima Ekvadorec Richard Carapaz (oba Ineos-Grenadiers) in Španec Mikel Landa (Bahrain Victorius) s kvoto 10,00. »Zame je brez dvoma največji favorit za zmago Roglič. Edino njemu pripisujem pet od petih možnih zvezdic. Z naslovom olimpijskega prvaka v kronometru je dokazal, da je v odlični formi. Skratka, Roglič bo zmagal, Landa in Bernal pa se bosta borila za drugo in tretje mesto,« napoveduje Nemec Jens Voigt, nekdanji odlični profesionalni kolesar in zdajšnji strokovni komentator televizijske postaje Eurosport.

Ineos in Bernal »grozita« Rogliču

Roglič in ekipa Jumbo-Visma sprva nista načrtovala nastopa na letošnji Vuelti, a tako je bilo tudi v prejšnjih dveh letih, potem pa je Rogla dvakrat zmagal. Leta 2019 je prehitel Španca Alejandra Valverdeja in rojaka Tadeja Pogačarja ter dobil svojo prvo tritedensko dirko, lani pa je bil hitrejši od Ekvadorca Richarda Carapaza in Britanca Hugha Chartyja. »Doslej nikoli nisem imel v načrtu nastopa na Vuelti, a zdaj sem se že tretjič znašel tu. Mogoče pa jo bom naslednjič res načrtoval,« se je na predstavitvi ekip pred startom pošalil Primož Roglič, ki je doslej v Španiji dobil pet etap – eno leta 2019 in kar štiri lani, ko je bila dirka zaradi pandemije še konec oktobra in so jo zaradi koronavirusa skrajšali z 21 etap na 18.

V boju za končno zmago v romarskem središču Santiago de Compostela, ki bo namesto Madrida gostilo cilj dirke, naj bi imela Roglič in Jumbo-Visma največjo konkurenco v ekipi Ineos-Grenadiers, ki je s 50 milijoni evrov letnega proračuna tudi najbogatejša na svetu. Zanjo bosta vozila tudi aktualna olimpijska prvaka iz Tokia Carapaz (cestna dirka) in Britanec Tom Pidcock (gorsko kolesarstvo), poleg njiju Adam Yates in Bernal, ki po zmagah na Touru 2019 in Giru 2021 želi doseči »hat-trick« na treh največjih dirkah na svetu kot sedmi kolesar v zgodovini. Egan Bernal, ki se je po zmagi na Giru spočil, nato pa tudi okužil s koronavirusom, kljub stalnim težavam s hrbtom pravi: »Zaradi tega sem izpustil nekaj tednov treninga, zato priprave na Vuelto niso bile optimalne. A vsekakor je moj glavni cilj zmaga v Španiji. Ne bi si sicer rad nalagal prevelikega bremena, toda če se mi bo ponudila priložnost, jo bom vsekakor izkoristil. Zmagati na vseh treh največjih dirkah bi bil sanjski dosežek.«

V rdeči majici kar 25 etap

Toda 31-letni Roglič, ki mu je trasa letošnje dirke pisana na kožo in ki bo po napovedih strokovnjakov oblekel rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku že po današnjem posamičnem kronometru (tako kot lani po uvodni etapi), je v svojih napovedih spet diplomatsko pazljiv. »Pokazal sem, da sem lahko hiter v kronometru, zdaj bi rad sestavil neko popolno celoto. Na dirki bi rad predvsem užival in se izognil vsem težavam. Vse, kar bom dosegel, bo samo še dodaten bonus v letošnji sezoni. Zmaga? Seveda si je želim, a bo zelo težko že od začetka, tudi konec je zelo zahteven, vmes pa je vse mogoče,« se zaveda Roglič, ki je predlani bil v rdeči majici 12 dni, lani 13 in skupno kar v 25 etapah od 39 v zadnjih dveh letih.

Med 184 kolesarji, ki se bodo na današnjem spektakularnem začetku v 800 let stari gotski katedrali v Burgosu pognali v boj, bo za Rogliča in sotekmovalce zelo nevarna tudi ekipa Bahrain Victorius. Njen glavni športni direktor na tej dirki Gorazd Štangelj upa, da bo na svoj račun prišel tudi Jan Tratnik, sočasno pa ne skriva visokih ekipnih ciljev na letošnji Vuelti: »Landa je naš kapetan, ki ga bomo pazili in mu pomagali v vsaki etapi. Želimo si uvrstitve na stopničke, naš tihi cilj in želja pa je skupna zmaga. Imamo močno ekipo, v kateri lahko vsak kolesar dobi etapo.«

Polanc bo pomagal Špancu, Mezgec pa Avstralcu

Jan Polanc (UAE Emirates), ki bo na španski pentlji vozil drugič (38. mesto leta 2017), bo v odsotnosti Tadeja Pogačarja pomagal španskemu kapetanu Davidu de la Cruzu. Glavna naloga Luke Mezgeca (BikeExchange) bo – tako kot na Touru – priprava sprinta za Avstralca Michaela Matthewsa, na svoji četrti Vuelti pa bo skušal doseči premierno etapno zmago. »Matthews bo naš ključni mož v lovu na etapno zmago, a na dirko gremo odprti tudi za druge možnosti. Vse bo odvisno od priložnosti, ki se nam bodo ponudile. Tudi Mezgec je sposoben zmagovati v etapah,« pravi športni direktor Julian Dean.