Uefa je objavila seznam 12 nogometašev, tri na igralno pozicijo, ki ostajajo v ožjem izboru za nagrado za posamezno igralno mesto.

Glasovalno komisijo so sestavljali trenerji 32 ekip, ki so lani igrale v skupinskem delu lige prvakov, in 55 novinarjev, ki predstavljajo 55 Uefinih članic. Trenerji niso smeli glasovati za igralce svojega moštva.

Messi je med napadalci zasedel četrto mesto, medtem ko Ronalda ni med najboljšimi desetimi. Oba sta lani izpadla v osmini finala, Barcelona proti Paris Saint-Germainu, kamor se je pred dnevi preselil Argentinec, od Juventusa pa je bil boljši Porto.

Pet izmed 12 nominirancev je igralcev Chelseaja, ki je lansko sezono osvojil drugi naslov v ligi prvakov, potem ko je v finalu premagal Manchester City.

V konkurenci za najboljšega vratarja tako ostajajo Thibaut Courtois (Real Madrid), Ederson (Manchester City) in Edouard Mendy (Chelsea), za naziv najboljšega branilca se borijo še Cesar Azpilicueta (Chelsea), Ruben Dias (Manchester City) in Antonio Rüdiger (Chelsea), med tremi najboljšimi vezisti so lanski zmagovalec Kevin De Bruyne (Manchester City), Jorginho (Chelsea) in N'Golo Kante (Chelsea), za naziv najboljšega napadalca pa se potegujejo Erling Haaland (Dortmund), lanski zmagovalec Robert Lewandowski (Bayern) in Kylian Mbappe (Paris).

Zmagovalci bodo razglašeni 26. avgusta, ko bo v Istanbulu potekal žreb skupinskega dela lige prvakov.