»Gre za nekoliko nepričakovan odhod in prestop, ki ga nismo predvideli. Ampak na veliko željo igralca in glede na njegovo prizadevnost v dolgih skupnih letih še iz nogometne šole, odnos ter pristop, s katerim je redno opozarjal nase, smo sklenili dogovor,« je novico o odhodu Matka pospremila mariborska ekipa.

»Aljoša si je po vsem, kar je doslej naredil za Maribor, želel novih izzivov. Ob prejeti ponudbi smo našli skupen jezik s Hammarbyjem in prestop izpeljali domala v zadnjem možnem trenutku, saj se je na Švedskem zaključeval prestopni rok. V imenu celotnega kluba velika hvala za prispevek v članskem moštvu, za vse gole na razvojni poti v nogometni šoli. Želimo mu srečo in verjamemo, da ima pred seboj obetavno, uspešno kariero,« je ob sklenitvi posla pojasnil športni direktor Marko Šuler.

Matko je v članski konkurenci za Maribor nastopal le eno sezono, na 34 tekmah je v minuli sezoni dosegel sedem golov. Pred tem je 21-letni napadalec pri mladincih in kadetih Maribora potrdil nadarjenost, so zapisali vijoličasti, z izjemno učinkovitostjo, na 93 tekem je zbral 67 golov. Med letoma 2005 in 2013 je kariero začel v Beli Krajini in bil nato do leta 2015 v Krki, preden se je preselil na Štajersko. Leta 2019 ga je Maribor posodil Bravu, kjer je na 34 tekmah za Ljubljančane dosegel 15 golov, nato se je v prejšnji sezoni vrnil v Maribor.

Matko je ob slovesu od Ljudskega vrta za spletno stran Maribora dejal, da gre za posebne občutke. "Prišel sem s 15 leti, tukaj našel svoj drugi dom in se nogometno izpopolnjeval v najpomembnejšem obdobju. Po vmesni posoji pri Bravu sem dobil priložnost tudi v članskem moštvu, postal mladi reprezentant, udeleženec evropskega prvenstva do 21 let. Nikdar ne bom pozabil vloge, ki jo ima Maribor v moji karieri."

Dodal je: »Toda začutil sem, da je primeren čas za naslednji korak in z velikim motivom ter željo po dokazovanju začenjam nov izziv. Ob tej priložnosti bi se želel celotnemu klubu, vsem, s katerimi sem sodeloval od leta 2015 v nogometni šoli, zahvaliti za vse, kar so storili zame. Moštvu želim, da uspešno nadaljuje sezono in vrne naslov, kamor sodi, Maribor pa bo zdaj imel novega, velikega navijača na Švedskem.«

Odšla tudi Dervišević in Peričić

Mariborčane pa sporazumno zapuščata tudi Amir Dervišević in Špiro Peričić, so še zapisali Štajerci, ki so z obema sklenili dogovor o sporazumni prekinitvi pogodb.

»Verjamem, da imata Amir in Špiro pred seboj še kar lep del kariere. Obema bi se v imenu kluba zahvalil za njun prispevek na igrišču in čas, ki smo ga preživeli skupaj. Predvsem z Amirjem smo izpisali dolgo skupno zgodbo. Slovesa nikdar niso prijetna, v takšnih primerih mora vsak nekaj vzeti v zakup, je pa bilo z obeh strani prisotno veliko razumevanja in spoštovanja,« je dejal Šuler.

Dervišević je bil z vmesnimi prekinitvami član vijoličastih kar osem let. Odigral je 161 tekem in dosegel 18 zadetkov, prispeval delež k trem naslovom prvaka, eni pokalni lovoriki ter uvrstitvi v skupinski del lige prvakov 2014. Peričić pa je v dveh sezonah 62-krat oblekel vijoličasti dres in štirikrat zatresel nasprotno mrežo.