Novi stari olimpijski maratonski prvak je pospešil po 30 km in za minuto in 20 sekund ugnal Nizozemca Abdija Nageeyeja, ki je osvojil srebro. Čas novega olimpijskega šampiona je znašal 2:08:38 ure. Nageeye (2:09:58) je v finalnem sprintu za zgolj dve sekundi ugnal Belgijca Bashirja Abdija (2:10:00). Brez kolajne je ostal Kenijec Lawrence Cherono, ki je zasedel četrto mesto.

Kipchoge je postal tretji maratonec v zgodovini modernega olimpizma, ki je ubranil olimpijski naslov, po Etiopijcu Abebeju Bikili (1960, 1964) ter tekaču iz Vzhodne Nemčije Waldemarju Cierpinskem, ki je zmagal na olimpijskih igrah v letih 1976 in 1980. Razmere so bile zahtevne, kljub zgodnjim jutranjim uram na severnem otoku Hokaido, in so jih zaznamoval visoka vlažnost zraka ter temperature nad 26 stopinj Celzija.

Kipchoge je osvojil četrto olimpijsko kolajno, v Atenah 2004 in Pekingu 2008 si je pritekel bron in srebro na razdalji 5000 metrov. Šestintridesetletni novi-stari šampion je olimpijski maraton osvojil z 80 sekunde prednosti pred drugouvrščenim, kar je največja zmagovita prednost po olimpijskih igrah leta 1972.

Ameriške košarkarice do devetega naslova

Košarkarice iz ZDA so devetič osvojile naslov olimpijskih prvakinj. V finalu letošnjih iger v Tokiu so v velikem finalu premagale Japonke z 90:75 (23:14, 50:39, 75:56). V tekmi za bronasto kolajno je Francija že v soboto ukanila Srbijo z 91:76 (19:23, 43:40, 67:56).

Američanke so sedmič zaporedoma in skupno devetič slavile na olimpijskih igrah. Pred letošnjim turnirjem v deželi vzhajajočega sonca so bile najboljše še v Atlanti 1996, Sydneyju 2000, Atenah 2004, Pekingu 2008, Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016, slavile so tudi v Los Angelesu 1984 in Seulu 1988. V Montrealu 1976 so osvojile odličje srebrnega, v Barceloni 1992 pa bronastega leska.

Japonke so osvojile svojo prvo kolajno na olimpijskih igrah, doslej najboljšo uvrstitev so dosegle v Montrealu 1976, ko so na olimpijskem turnirju končale na petem mestu. Leto pred tem so osvojile srebrno kolajno na svetovnem prvenstvu v Kolumbiji, kar so bile do letošnjih olimpijskih iger njihove edine "stopničke" na velikih tekmovanjih.

Izbranke 51-letne ameriške selektorice Dawn Staley so takoj zagospodarile na parketu dvorane Saitama in gostiteljicam olimpijskega turnirja ušle za osem točk (10:2). V nadaljevanju so vseskozi imele tekmice na varni razdalji ter pridoma izkoriščale svojo telesno prevlado, prav tako pa na taktičnem in tehničnem področju.

Na današnji finalni tekmi je bila pri Američankah najbolj učinkovita Brittney Griner s 30 točkami. Izkazali sta se tudi A'ja Wilson z 19 točkami in sedmimi skoki ter Breanna Stewart, ki je dosegla po 14 točk in skokov. Pri Japonkah je bila najbolj učinkovita Maki Takada s 17, Nako Motohashi je prispevala 16 točk.

Odbojkarice ZDA do prve zlate olimpijske kolajne

Ameriške odbojkarice so osvojile prvo zlato kolajno na poletnih olimpijskih igrah. V današnjem finalu iger v Tokiu so po uri in 22 minutah premagale Brazilke s 3:0 (21, 20, 14).

Izbranke ameriškega selektorja Karcha Kiralyja - njegov prvi asistent je slovenski strokovnjak Luka Slabe - so v četrtem poskusu vendarle stopile na odbojkarski Olimp. Po porazih na finalnih obračunih v Los Angelesu 1984, Pekingu 2008 in Londonu 2012 so v finalu iger v Tokiu na kolena položile Brazilke in osvojile šesto olimpijsko kolajno. Pred tem so bile bronaste v Barceloni 1992 in Rio de Janeiru 2016. Brazilke, sicer olimpijske prvakinje iz Pekinga 2008 in Londona 2012, so osvojile prvo srebrno odličje, v svojih vitrinah imajo še dve bronasti kolajni iz Atlante 1996 in Sydneyja 2000.

Američanke so sijajno odigrale finalni obračun, tradicionalne mednarodne tekmice iz Brazilije so zasenčile v vseh prvinah. od prve do zadnje minute so imele popoln nadzor nad njimi, po treh grenkih finalnih olimpijskih preizkušnjah pa se iz dežele vzhajajočega sonca v domovino vračajo z najbolj žlahtno kolajno.

Na današnjem finalnem obračunu v Ariake Areni sta pri Američankah blesteli Andrea Drews s 15 in Michelle Bartsch-Hackley s 14 točkami, pri Južnoameričankah sta bili najbolj učinkoviti Fernanda Rodrigues z 11 in Gabriela Braga z 10 točkami. Srbija je v današnji tekmi za bronasto kolajno premagala Južno Korejo s 3:0 (18, 15, 15).

Kubansko slavje tudi v boksarski lahki kategoriji

Andy Cruz je danes Kubi priboril še četrto zlato odličje na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu v boksu. V lahki kategoriji do 63 kilogramov je v finalu s 4:1 premagal Američana Keyshawna Davisa, ki je lovil, a ni ujel, sploh prvo ameriško olimpijsko kolajno v amaterskem boksu v 17 letih, po Atenah 2004.

Kuba, ki jo pesti huda ekonomska kriza, tudi po Tokiu ostaja boksarska velesila. Kubanski boksarji so osvojili zlata odličja v štirih od osmih težnostnih olimpijskih kategorij. Na igrah v Tokiu so zlate kolajne poleg Andyja Cruza v lahki kategoriji osvojili tudi Roniel Iglesias v velterski kategoriji, Arlen Lopez v poltežki in Julio Cesar La Cruz v težki.

Petindvajsetletni Andy Cruz, dvakratni svetovni prvak v amaterskem boksu, ki se je ukvarjal tudi s karatejem, je po zadnji, tretji rundi, poskrbel tudi za poseben plesni vložek. Zmago je proslavil s plesnim elementom v slogu Michaela Jacksona.

Bolgarskim ritmičnim telovadkam zmaga v Tokiu

Zadnja preizkušnja v ritmični gimnastiki na olimpijskih igrah v Tokiu se je končala z absolutnim zmagoslavjem bolgarske skupinske sestave, ki je osvojila zlato kolajno v mnogoboju. Bolgarske barve so zastopale Simona Djankova, Stefani Kirjakova, Madlen Radukanova, Laura Traets in Erika Zafirova. Graciozne Bolgarke so bile najboljše že v kvalifikacijah, svojo prevlado pa so potrdile tudi na današnji tekmi za kolajne in v velikem finalu prejele 92,100 točke.

Drugo mesto so zasedle Rusinje Anastazija Bliznjuk, Anastazija Maksimova, Angelina Škatova, Anastazija Tatareva in Alisa Tiščenko (90,700), tretje pa Italijanke Martina Centofanti, Agnese Duranti, Alessia Maurelli, Daniela Mogurean in Martina Santandrea (87,700).

V posamični konkurenci je smetano v mnogoboju pobrala Izraelka Linoy Ashram, slovenska reprezentantka Jekaterina Vedenejeva je zasedla 16. mesto.

Prvi Britanec s sedmimi naslovi olimpijskega prvaka

Jason Kenny iz Združenega kraljestva je zmagovalec preizkušnje v disciplini keirin dirkališčnega oziroma kolesarstva na stezi na poletnih olimpijskih igrah na Japonskem. Triintridesetletni tekmovalec je na velodromu Izu v Shizouki osvojil svojo še sedmo olimpijsko zlato odličje, s čimer je postal najuspešnejši britanski olimpijec vseh časov. S sila uspešno zlato bero olimpijskih kolajn je prehitel prav tako tekmovalca v kolesarstvu na ovalnih progah Chrisa Hoya, ki ima šest zlatih olimpijskih odličij.

Kenny je zlate kolajne osvojil v ekipnem sprintu na igrah v Pekingu 2008, dve zlati v sprintu in ekipnem sprintu je svoji zbirki dodal v Londonu 2012, v Riu de Janeiru pa je osvojil kar tri zlate kolajne (sprint, ekipni sprint, keirin). V svoji vitrini ima tudi olimpijsko srebro v sprintu iz iger v Pekingu 2008.

Srebro je pripadlo tekmovalcu iz Malezije Azizulhasniju Awangu, ki ima že bron v keirinu iz Ria. Nizozemec Harrie Lavreysen je osvojil boj za tretje mesto.