Nogometaši Olimpije in Domžal so se razveselili napredovanja v tretji predkrog konferenčne lige. Ljubljančani so se mučili na Malti, Domžale so bile boljše na Finskem. Evropska sezona je končana za Maribor, ki je bil v Ljudskem vrtu daleč od preobrata po porazu z dvema goloma na Švedskem. Po evropskem tednu se nadaljuje prva liga. Tretji krog bosta nocoj odprla Aluminij in Radomlje.

Vidmar rešil Olimpijo

Olimpija se je igrala z ognjem, saj je šele po dramatičnem izvajanju enajstmetrovk premagala Birkirkaro. Ljubljančani so s predstavo na igrišču z umetno travo na Malti, kjer je bilo kar 35 stopinj Celzija, znova razočarali, saj so daleč od prave forme glede uigranosti, telesne pripravljenosti in moštvenega duha. Tekmo so odigrali v peš ritmu, največja težava je bila, da je bila zvezna vrsta znova brez pravih idej, v napadu pa je ob vzvišenem Petrovu odpovedal tudi Nukić. Potem ko sta Petrov in Nukić zapravila lepi priložnosti, je Birkirkara v 27. minuti povedla z golom Brazilca Venancia iz prostega strela in izničila zaostanek s prve tekme v Ljubljani. Pred golom je Petrov odigral slabo povratno žogo do Glihe.

V drugem polčasu je Birkirkara pustila boljši vtis, igro Olimpije je poživil Kurež, priložnosti pa niso znali izkoristiti Sešlar, Kurež in Aldair. V podaljšku, ko so oboji komaj še hodili po igrišču – zlasti nogometaše Birkirkare so grabili krči – je bila Olimpija nevarna le po strelu Koruna z glavo. Pri loteriji enajstmetrovk je bilo uspešnih vseh pet Ljubljančanov Elšnik, Špehar, Tomić, Ostrc in Aldair. Junak je postal vratar Vidmar, ki je ubranil slab poskus zadnjega izvajalca gostiteljev Mbonga. Ljubljančani, ki so vso tekmo hodili po robu prepada, so se prešerno veselili napredovanja, saj bi bil izpad ena največjih sramot v zgodovini kluba. Trener Savo Milošević, ki za zdaj ne vzbuja zaupanja, je pred zahtevnim izzivom, da izžeto in telesno nepripravljeno ekipo po maratonu na Malti pripravi za nedeljski derbi z Mariborom v Stožicah, potem pa že sledi nov evropski dvoboj s portugalskim klubom Santa Clara.

Jakupović domžalski junak

Domžale so z zrelo in disciplinirano predstavo strle odpor Honke, ki je na prvi tekmi ob Kamniški Bistrici iztržila remi 1:1. Domžale so bile na Finskem brez prvega strelca minule sezone Daria Kolobarića, ki odhaja v Belorusijo, boljši nasprotnik. Prevlado v prvem polčasu je z evrogolom z velike razdalje kronal Arnel Jakupović, ki je eden od vročih kandidatov za prodajo v tujino. Blizu zadetka za povišanje vodstva je bil tudi kapetan Senijad Ibričić (podajalec pri edinem golu na tekmi), a je do odmora ostalo pri prednosti enega gola za goste.

Honka je v nadaljevanju pokazala več ambicij v napadu, Domžale pa so se osredotočile na obrambne naloge. Predvsem v zaključku obračuna je bilo nekajkrat vroče pred domžalskimi vrati, a je slovenski predstavnik zdržal pritisk finskega prvoligaša. Brez napake je branil Ajdin Mulalić in po zadnjem pisku sirene so Domžalčani z vzkliki sreče proslavili napredovanje v tretji krog kvalifikacij za konferenčno ligo. Prihodnji teden bo njihov nasprotnik večkratni prvak Norveške Rosenborg, ki bo v vlogi favorita. Finančna nagrada Uefe v višini 350.000 evrov Domžalam ponuja več možnosti za okrepitve igralskega kadra, saj so se doslej dogajali predvsem odhodi iz športnega parka.