V DEOS Centru starejših Gornji Grad, ki ga upravlja podjetje DEOS, od začetka julija stanovalce sprejema novi sodobni Makov svet. Objekt, ki je oblikovan na podlagi raziskave potreb starejših z demenco, vključuje štiri enote po 12 varovancev, v kateri bodo mogoče namestitve v enoposteljnih in dvoposteljnih sobah.

Estetsko dovršen pritlični objekt z atrijsko gradnjo

Novi center, ki bo sprejel 48 stanovalcev, je praktično svet v malem. Kot pove Miha Kranjc, direktor DSO Gornji Grad, je Makov svet, s katerim se tudi postavljajo novi standardi za namestitve oseb z demenco v Sloveniji, razdeljen na štiri gospodinjske enote, kjer bo vsaka sprejela do 12 ljudi. »Vsaka soba ima lasten dostop do terapevtskega vrta za osebe z demenco, ki posamezniku ves čas zagotavlja možnost neposrednega stika z naravo. Že v starem delu, od koder smo stanovalce že preselili, je bila varnost na prvem mestu, posameznika pa bo tu sama okolica spodbujal k še večji samostojnosti, boljši orientaciji in mobilnosti,« je povedal in poudaril, da je prav ustvarjanje stimulativnega okolja, za katero bo poskrbelo stalno osebje, ključ za številne aktivnosti in udobje posameznika glede na individualne potrebe.

Osnovni namen ureditve prostorov je bil v spodbujanju pozitivnih občutkov in čim boljši omejitvi možnih negativnih dražljajev. »To pomeni, da skušamo omejiti občutke zmedenosti in vznemirjenosti predvsem z arhitekturno zasnovo stavbe, ki omogoča enostavno orientacijo, pa tudi z izborom materialov, barv, vonjav, tudi rastlin v vrtu, ki jih kombinirajo z zimzelenimi, kar omogoča dejavnost na prostem v različnih letnih časih. Po terapevtskem vrtu vodijo krožne poti, ki so pokrite z mehkim nedrsečim materialom tartanom, kar zmanjšuje posledice morebitnih padcev,« je povedal Kranjc in nas pospremil skozi terapevtski vrt, kjer v visokih gredah uspeva doma pridelana zelenjava.

Pritlični prizidek ima skoraj 1500 kvadratnih metrov zelenih površin, kjer so terapevtski vrtovi prilagojeni potrebam oseb z demenco. Ob že omenjenih visokih gredah prijetno atmosfero ustvarijo tudi vodna fontana in ločeni kotički za sedenje, ki so namenjeni tudi druženju s svojci.

Investicija vredna 5 milijonov evrov

Makov svet deluje od začetka julija, v njem biva 27 varovancev. Kranjc je potrdil, da je povpraševanje po prostih mestih v novi enoti veliko, vendar stanovalce sprejemajo postopoma. Cena namestitve, kot pravi sogovornik, ostaja enaka tisti v starih prostorih oziroma okoli 42 evrov na dan za namestitev v dvoposteljni sobi. Zagotovo si prav zaradi prijetnega in prijaznega okolja, popolnoma prilagojenega osebam z demenco, obetajo veliko zanimanja ne le iz lokalnega okolja, temveč tudi iz drugih regij Slovenije.

Čeprav je povpraševanja po tovrstnih nastanitvah vsako leto več, si takšne gradnje domovi za starejše praktično ne morejo privoščiti, saj je pritlična gradnja na takšni površini izredno draga. »Zakaj smo postavili to enoto prav v Gornjem Gradu, je pogosto vprašanje. A dejstvo je, da smo tu že imeli svojo parcelo, zato je bil strošek na 2300 kvadratnih metrih površine cenejši, kot bi bil denimo v Ljubljani,« je povedal sogovornik in dodal, da je investicija znašala nekaj več kot pet milijonov evrov. Delno je bila pokrita z lastnimi sredstvi, delno pa z najemom bančnega posojila.

Tudi izbor imena, kot pove sogovornik, ni bil naključen, saj nosi močno simboliko. Že v starem Egiptu je bil mak simbol mladosti, v perzijski kulturi simbol sreče, veselja, kar je ne nazadnje tudi cilj novega – postal je simbol kakovostnega bivanja za osebe z demenco. V ta namen bodo po besedah direktorja na novo zaposlili tudi nekaj več kot trideset ljudi.