»Izvoli besedo, Sara,« je v improviziranem studiu pred zelenim platnom in kamero na drugi strani z odločnim glasom povzela svoj del vremenske napovedi Neža, ki se je tako kot preostalih dvajset otrok od prvega do petega razreda udeležila počitniškega programa Jaz, novinar, ki ga tudi letos organizira Socialna akademija.

Radi spremljajo poročila

Vajene redakcijskih sestankov in usklajevanj zgodb in informacij nas je presenetil, a hkrati navdušil ustvarjalni kaos mladih nadobudnežev, ki so se v okviru počitniškega varstva urili ter spoznavali poklic novinarja. Kot so nam povedali, so jim organizatorji pripravili res pester program, naloge pa so si razdelili med sabo glede na zmožnosti. »Mlajši tako reportažni zapis današnjega dne, ko smo obiskali studio televizije Ljubljana, pripravljajo v obliki stripa, malo starejši bomo zgodbo zapisali,« so nam zaupali ustvarjalci dnevnih novic. Za drugo mizo so se dekleta pripravljala za snemanje vremenske napovedi za Ljubljano, okolico in svet. Kot je povedala Neža, sama rada pogleda poročila, čeprav ji starši ne dovolijo, da bi veliko časa preživela pred televizijo. »Tudi sicer starši poročila gledajo pozno zvečer, ko sem navadno že v postelji,« nam je povedala in priznala, da zelo rada pogleda vreme, tudi zato, ker so vremenarke vedno lepo oblečene, nekatere tudi zabavne.

In prav ta humor so punce vnesle v svojo vremensko napoved. »Poletje v Ljubljani je vedno vroče in tako bo tudi ta teden. Da se na koncu še malo pohecam, jutri bodo v Ljubljani padale pice. In zdaj besedo predajam Viti,« je pred kamero svoj del vremenske napovedi povzela Sara, ki se počitniškega varstva v organizaciji Socialna akademija udeležuje že tretje leto zapored. »Všeč mi je, ker je program vsako leto drugačen, prav tako vsako leto spoznam nove prijatelje,« je povedala Sara, ki ji je bilo današnje dopoldne v studiu lokalne televizije prav posebno doživetje. »Med seboj smo si razdelili vloge. Nekateri so bili novinarji, drugi športniki, saj smo snemali športno oddajo na temo olimpijskih iger. A moram priznati, da je biti novinar kar zahtevno; treba se je pripraviti na pogovor, kaj več tudi prebrati o samem športu in športniku, ki ga gostiš v studiu,« je še povedala Sara, medtem ko jo je Vida dopolnila, da tudi športnik nima lahke naloge. »Med snemanjem oddaje sem imela vlogo košarkaša, čeprav tega športa ne treniram. Pred leti sem nekaj časa jadrala, zdaj pa raje obiskujem glasbeno šolo.«

Raje kot novinarka bo režiserka

Glede na ustvarjalni elan morda prav iz teh vrst nadobudnih otrok dobimo čez leta mlad novinarski kader. A kot nam je priznala osemletna Ariana, ki že drugo leto zapored počitnice preživlja ob ustvarjanju televizijskih oddaj, jo bolj kot novinarstvo zanima režija. »Že lani sem bila tukaj in takrat sem bila režiserka oddaje, ki smo jo posneli in zadnji dan počitniškega varstva tudi pokazali staršem. Danes sem bila novinarka, a mi je vloga režiserke kljub vsemu ljubša,« nam je priznala deklica, ki se iskreno veseli, da bo lahko staršem pokazala novinarske vsebine, ki jih z novimi prijatelji ustvarjajo in pripravljajo za tedenski »stenski« časopis.

Kot smo v pogovoru z bodočimi kolegi še izvedeli, so jim mentorji razložili razliko med novico in reportažnim zapisom članka. Všeč so jim tudi obiski televizijskega studia, kjer ustvarjajo ločene oddaje. Danes bodo obiskali dvorano za sabljanje, da spoznajo to olimpijsko disciplino in bodo kasneje o njej tudi poročali. Najbolj zabavno pa bo, kot so v smehu povedali, snemanje oglasnih sporočil. »Takrat bomo imeli vso svobodo. Sami bomo izbrali izdelek, ki ga bomo želeli predstaviti, pripravili bomo tekst in na koncu pred kamero tudi odigrali,« so nam v smehu povedali najbolj zagrizeni – kdo ve, morda prav bodoči tržniki.

Čeprav bodo v avgustu izpeljali še dva tedna programa Jaz, novinar, so skupine že zapolnjene. Le v nekaj urah so namreč prejeli nekaj več kot 120 prijav, veliko povpraševanje je bilo tudi med povratniki. Tudi zato so letos uvedli mentorski program, ki se ga je minuli teden udeležilo dekle, ki zaradi starosti ne sodi več v omenjeno starostno skupino, je pa zato lahko s svojim znanjem in izkušnjami veliko pripomogla k odličnemu razpoloženju med najmlajšimi udeleženci.