Delež pozitivnih testov se je v primerjavi z nedeljo povečal za 2,7 odstotne točke. V ponedeljek so opravili tudi 27.713 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR testiranjem.

Bolnišnično oskrbo potrebuje en bolnik manj kot dan prej, prav tako se je za enega znižalo število bolnikov na intenzivni negi. Iz bolnišnic pa je bilo odpuščenih pet covidnih bolnikov.

Trenutno je v državi po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) aktivnih 871 okužb, sedemdnevno povprečje okužb pa znaša 69. Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 21, sedemdnevno povprečje pa se je povečalo za dve okužbi. Medtem se je 14-dnevno povprečje okužb povečalo za eno in znaša 41 okužb.

Po podatkih NIJZ smo danes v Sloveniji presegli 900.000 cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. S prvim odmerkom je tako cepljenih 900.472 oziroma 43 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 791.486 oziroma 38 odstotkov.

Med analiziranimi vzorci 95 odstotkov različice delta

Med 11. in 18. julijem so v NLZOH in Kliničnem inštitutu za specialno laboratorijsko diagnostiko Pediatrične klinike UKC Ljubljana potrdili tri različice novega koronavirusa. Prevladujoča je različica delta, saj je bilo med 222 vzorci potrjenih kar 210 takšnih primerov.

Zaznali so tudi različico alfa, in sicer je bilo potrjenih deset oziroma 4,5 odstotka primerov. Potrdili so tudi dva nova primera različice C.36.3, ki jo je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni uvrstil med različice, ki jih podrobneje spremljajo, so na spletni strani zapisali v NLZOH.

Največ primerov delta različice, in sicer 82, so zaznali v jugovzhodni regiji, sledi Gorenjska s 63 primeri. Iz teh podatkov je mogoče sklepati, da je veliko število teh primerov povezanih z izbruhoma na Dolenjskem in Gorenjskem po vrnitvi dijakov z maturantskih izletov v Španiji.

V drugih regijah je potrjenih primerov različice manj: v posavski 13, podravski 11, v pomurski in savinjski po deset, obalno-kraški devet, na Koroškem štiri, osrednjeslovenski tri, v primorsko-notranjski pa en primer.

Med 10.010 vzorci iz letošnjega leta so sicer skupaj zaznali 61 različic virusa. Med njimi so v največ primerih zaznali različico alfa, in sicer v 5034 vzorcih. Različico delta so letos potrdili pri 394 osebah, različici beta in gama pa v šestih vzorcih.

V Sloveniji je bilo doslej skupaj potrjenih 631 primerov različice delta in šest primerov delta plus, v največ vzorcih (10.764) pa so zaznali različico alfa. Potrdili so tudi 29 primerov različice beta in devet primerov različice gama. Različico eta so potrdili v 48 primerih, različico jota v šestih, različico B.1.1.318 pa v 19 primerih.

V NLZOH opozarjajo, da je različica delta bolj nalezljiva kot druge, zato pozivajo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, da se cepijo čim prej. Polno cepljeni namreč razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.

Von der Leynova: Izpolnjen cilj 70 odstotkov cepljenih odraslih

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes povedala, da je EU izpolnila cilj, da bo julija proti covidu-19 cepljenih 70 odstotkov odraslih. »EU je držala besedo,« je poudarila predsednica v pisni izjavi. Kot je zapisala, je 70 odstotkov odraslih zaščitenih z najmanj enim odmerkom cepiva, 57 odstotkov odraslih pa je že povsem zaščitenih z dvema odmerkoma.

Cilj unije glede deleža cepljenih se je sicer v minulih mesecih vseskozi malce spreminjal. Najprej so v komisiji opredelili cilj 70 odstotkov cepljenih odraslih do poletja, nato so začeli govoriti o koncu poletja, nato o juliju, pri čemer niso natančno opredelili, ali se cilj nanaša na prvi ali na celoten odmerek.

Obenem je predsednica danes opozorila, da je treba prizadevanja nadaljevati. »Različica delta je zelo nevarna. Zato pozivam vse, ki imajo to priložnost, da se cepijo. Za njihovo lastno zdravje in za zaščito drugih,« je poudarila in zatrdila, da bo EU še naprej zagotavljala zadostne količine cepiva.

V Izraelu več kot 2000 novih okužb

Medtem v Izraelu še naprej beležijo porast števila okužb z novim koronavirusom. Ministrstvo za zdravje je danes poročalo o 2112 novih primerih, kar je največ od sredine marca. Pri vsaki deseti novi okužbi gre za primere potnikov, ki so se vrnili iz tujine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V državi imajo trenutno 138 covidnih bolnikov s težjim potekom bolezni, pred enim tednom jih je bilo še 61. Večino novih primerov so povezali z različico delta. Med novimi okužbami je veliko mladih, med njimi pa so tudi tisti, ki so bili cepljeni dvakrat. V Izraelu je v celoti zaščitenih 57 odstotkov od 9,3 milijona prebivalcev. Tamkajšnja kampanja cepljenja je bila zelo uspešna predvsem na začetku. Trenutno pa je po besedah premierja Naftalija Beneta v državi še več kot milijon Izraelcev, ki bi se lahko cepili, a tega ne storijo.