Že uvodni dan košarkarskega turnirja je prinesel prvo presenečenje. Francozi so povsem zasluženo premagali zvezdnike iz lige NBA. Tretjo četrtino so dobili s 25:11, zaostanek 63:69 iz 35. minute pa so Francozi nadoknadili z borbeno igro in nekaj uspešnimi meti z razdalje. Ključna je bila trojka minuto pred koncem prvega strelca tekme Evana Fournierja (28 točk) za vodstvo 76:74. Štirinajst točk za Francijo je dosegel Rudy Gobert, trinajst pa Nando de Colo.

Pri ZDA je razočaral prvi zvezdnik Kevin Durant, ki je zbral le deset točk (met 4:12) in že sredi tretje četrtine dobil četrto osebno napako. Osemnajst točk je dosegel Jrue Holiday, dvanajst Femi Adebayo, enajst pa Damian Lillard.

Uvodno tekmo olimpijskega turnirja sta odigrala Iran in Češka. Slednja je zmagala s 84:78, čeprav je zadnjo četrtino izgubila s 17:32. Patrik Auda, ki si klubski kruh služi prav na Japonskem, je bil prvi strelce Češke s 16 točkami. Štirinajst jih je dodal Američan s češkim potnim listom Blake Schilb, enajst pa Jan Vesely.

Italija premagala Nemčijo

V skupini B v Italija v evropskem derbiju premagala Nemčijo z 92:82, Avstralija pa je bila prepričljivo boljša od Nigerije (84:67).

Italijani so predstavili svoje ekipne sposobnosti in do zmage prišli v zadnji četrtini, ki so jo dobili s 24:10. Pet igralcev je imelo dvomestne številke. Izstopali so Simone Fontecchio z 20 točkami in metom 5:5 za tri točke ter Danilo Gallinari in Stefano Tonut, ki sta jih zbrala po osemnajst. Pri Nemcih je Lo Maodo dosegel 24 točk.

Tudi Avstralija je šele v zadnjih desetih minutah potrdila pričakovani dve točki. Pred zadnjo četrtino je imela le še točk prednosti. Patty Miles je bil s 25 točkami prvo ime tekme (trojke 5:8).

V ponedeljek sta na sporedu še tekmi v skupini C. Ob 13.40 po lokalnem času oziroma sedem ur manj v Sloveniji se bodo predstavili varovanci selektorja Aleksandra Sekulića, zvečer pa se bosta pomerila Japonska in Španija.

V četrtfinala se bosta uvrstili prvi dve ekipi ter dve tretjeuvrščeni iz treh skupin.

Izjave po tekmi

Sergio Hernandez, selektor Argentine: »Težko je analizirati tekmo, na kateri je tako dominiral en igralec - Luka Dončić. Skušali smo ga ustaviti, odrezati od žoge in tudi od ekipe, saj smo vedeli, da bo dosegel svoje točke. A na vsako našo obrambo je znal odgovoriti. V nekaj minutah je dosegel 15 točk, spremenili smo obrambo, menjali igralce, a ni nam uspelo. Prisilil nas je, da nismo igrali svoje igre. V analizi zato lahko rečem le: Luka Dončić je najboljši košarkar na svetu.«

Facundo Campazzo, košarkar Argentine: »Selektor je povedal vse. Igrali smo v ritmu Luke Dončića. Karkoli smo poskušali, na vse je našel odgovor. Ko smo še bolj pritisnili nanj, pa je razigral soigralce. Na naslednjih tekmah bomo prikazali boljšo igro.«

Aleksander Sekulić, selektor Slovenije: »To je bila za nas prva olimpijska tekma, zato je bilo tudi veliko emocij. Igrali smo svoj igro, predvsem v napadu smo bili zelo učinkoviti, saj smo dosegli 118 točk in imeli smo izrednega Luko Dončića. Za nekaj minut smo na koncu sicer izgubili fokus, a to je bila zelo dobra tekma in lahko smo zelo zadovoljni.«

Luka Dončić, košarkar Slovenije: »Argentina je zelo kakovostna ekipa, bilo je težko, saj je igrala zelo dobro v obrambi. A nanje smo se dobri pripravili in odigrali smo izredno dobro tekmo. V obrambi smo bili čvrsti, v napadu nam je igra stekla. Sicer pa je za nami prva olimpijska tekmo, visoka zmaga in občutki so prav posebni.«