Da bi obiskovalci to lažje spoznali, so se Mestna občina Koper, Občina Piran, Občina Ankaran, Turistično združenje Izola in Društvo vinogradnikov slovenske Istre združili v projektu Gastronomski zakladi Istre in morja – Maristra. Z njim želijo spodbuditi izjemno kakovostna turistična doživetja na temelju vrhunske gastronomije, tesno povezane s krajevnim kmetijstvom in ribištvom.

Troglav, Oriella s črepnjo in vinske Truške

Slovenska Istra oziroma zaledje naše obale ponuja tako čudovite poglede in razglede, da ga z lahkoto primerjamo s Toskano, le da je pri nas v resnici še lepše. Če ne verjamete, se podajte denimo v vas Krkavče in si oglejte tamkajšnji znameniti krkavčanski kamen, menhir ali Troglav, megalit iz staroverske dobe. Nato morda zavijete na bližnjo kmetijo Robivera na pokušnjo istrskih jedi, oljčnega olja in vina, prav tam pa si lahko od blizu ogledate tudi čisto pravega boškarina, veličastno istrsko avtohtono govedo. In to z razgledom od Savudrije mimo Gradeža do naših Julijcev. Vas morda zanima, kako v Istri praznujejo velike praznike? Vprašajte Robija.

Morda pa zavijete v Novo vas, kjer stoji znana družinska gostilna Na burji, ki jo vodijo Oriella, Metka in Moreno. Njena duša je veliko odprto ognjišče, nad katerim v bakrenem kotliču brbotajo mineštre in polenta, na gradelah dišijo morske in mesne specialitete, kar se dogaja tudi pod črepnjo, kjer poleg vsega zmeraj spečejo domač kruh. Vse to pa pospremijo sveži tartufi, divji šparglji, gobe oziroma druge sezonsko dostopne sestavine. Na burji so namreč zavezani izročilu zelene in modre Istre. Sestavine so zato naravne in sezonske, z bližnjega vrta, iz ulova piranskih ribičev in od domačih rejcev, s čimer vzdržujejo izvirno okoliško kulturo in se upirajo svetu nadomestkov. Ste že slišali denimo za prav posebne istrske krvavice? Oriella zna o tradicionalni lokalni kulinariki povedati marsikaj! Ob vsem tem so vrhunska vina okoliških vinarjev in nič manj imenitna oljčna olja tamkajšnjih oljkarjev skoraj samoumevna.

Le kratka vožnja po slikoviti cesti – in že ste v starodavni vasici Truške v osrčju slovenske Istre. Tam najdete družinsko ekološko vinogradniško kmetijo Rodica. Njihova klet, ki jo vodi zelo mlad gospodar, leži nad vinogradi, na vrhu hriba s pogledom na morje Tržaškega zaliva na eni strani in neokrnjeno naravo reke Dragonje na drugi. Tam lahko (po dogovoru) ob ustrezni kulinarični spremljavi pijete vrhunska vina, ki jih pridelujejo na 60.000 trtah, predvsem avtohtonih sort refoška, malvazije rumenega muškata, pa tudi merlota, cabernet sauvignona, syraha in sivega pinota.

Solinarka, morski konjiček in Bujol

V prekrasnem zaledju v neposredni bližini Kopra ali Izole je mogoče uživati še marsikje, a na Obali seveda ne gre brez morja. Ste vedeli, da je eden najlepših kotičkov ob morju v Ankaranu? Malo pred Debelim rtičem, krajinskim parkom, ki ga obdaja bogat podvodni svet, kjer lahko od blizu spoznate denimo morskega konjička, leži letovišče Adria z bujno senco dišečih borovcev, ki med drugim zajema avtokamp, mobilne hiške in prijetne apartmaje, hotel v nekdanjem samostanu, ob tem pa še zunanji in notranji bazen ter pestro gostinsko ponudbo. Plaža je idealna za otroke, v morje z mivko na dnu pa se lahko spustite tudi s pomola.

Od tam ali od kod drugod se lahko z barko Solinarka podate na poldrugo uro dolgo panoramsko vožnjo, ki je verjetno najboljša izbira za ogled slovenske obale z morja. In na Solinarki med prijetno plovbo nikakor ne boste žejni in lačni; morda se dogovorite le za primorski narezek, morda za piknik z oradami…

Morda pa si morsko pojedino privoščite v slikoviti, prijetni Izoli, denimo v domači ribiški gostilni Bujol, ki je svojevrstna posebnost in zagotovo prva izbira sladokuscev. Tam boste uživali v izjemno sveži hrani, pripravljeni preprosto, po skrivnostnih starodavnih receptih. Najbolj skrivnosten je njihov bakalar, za katerega se recept prenaša iz generacije v generacijo. Ste že kdaj pokusili kalamare ali sipe, popražene na čebuli? Izjemna kombinacija okusov!

Jutro v kopalnici in mojstrski bakalar

Morda pa z žlico in vilicami na Obali uberete povsem drugo pot in se denimo v portoroški gostilni COB prepustite zanimivim doživetjem kulinarike zunaj okvirov. Primorsko kulinariko se tam doživlja na zabaven, nepričakovan način, pri katerem je krožnik morda videti kot jutro v kopalnici, poldne na solinah ali celo kot večer v kemijskem laboratoriju. To je ena svetlejših točk portoroške ponudbe, a še zdaleč ne tako svetla kot odurni svetlobni oglasni pano Casinoja Portorož, ki z bizarno cenenostjo naravnost ogabno onesnažuje naš nekdanji turistični biser.

Pa veste, da je turistični biser med mesti ne samo Piran in Izola, ampak tudi Koper? Tam se poleg krasno urejene mestne plaže in nove plaže z umetnim otočkom v smeri Rexa, torej ob nekdanji cesti proti Izoli, danes pa pešpoti in kolesarski stezi, najde kopica zelo solidnih lokalov s krajevno kulinariko. Morda se na Carpaccievem trgu z domačimi specialitetami v obliki tapasov podkrepite v gostilnici Miramar, kjer velja omeniti prav gosposki bakalar in številne druge manjše prigrizke, ki jih pripravlja mojster Drago, nato pa se na tržnici v smeri parkirišča oglasite še v Sladoledarni na najboljšem sladoledu ali pa si v neposredni bližini privoščite izjemno pico v Štorii…

Po takšnih doživetjih naj se zvečer ne mudi domov. Privoščite si odklop, spočijte se v katerem od hotelov, pri čemer bo okusno prenovljeni, sveže odprti Grand Koper več kot odlična izbira.