Kot so na STA zapisali v sporočilu za javnost, se s ponosom ozirajo na minulih 30 let in tudi letošnje polletje. »Kajti obSTAli smo!« so poudarili. Brez pomoči darovalcev v donatorski akciji sicer po njihovih opozorilih ne bi šlo. »Seveda pa tudi ne brez zvestih naročnikov, ki cenijo profesionalno delo novinarske ekipe, ki že drugič v več kot pol leta iz meseca v mesec ne ve, ali bo dobila plačo ali ne,« so dodali.

»Tisti, ki se požvižgajo na zakonsko obveznost financiranja, so ob praznih obljubah o denarju za STA, zavezah in vedno novih pogojih, zdaj začeli trditi, da je ključ rešitve podpis pogodbe, s katero naj bi uredili vse,« še opozarjata direktor agencije Bojan Veselinovič in uredniški kolegij.

Odzvali so se tudi na trditve Urada vlade za komuniciranje (Ukom), da STA dvojno zaračunava svoje vsebine, kar po njihovih navedbah ne drži. »Da to trdi tisti, ki iz državne blagajne že od januarja ne sprosti sredstev za STA, čeprav ga k temu obvezuje zakon, pa je vrhunec sprenevedanja,« so povedali na STA.

Kot še opozarjajo, vlada in Ukom »na očeh domače in svetovne javnosti uničujeta agencijo, ki je v vrhu slovenskih medijev po inovativnosti in razvoju novih produktov, verodostojen in iskan partner v mednarodnih projektih ter ima vsebinsko kakovosten novičarski servis«.

Besedilo vladne pogodbe za STA ni sprejemljivo

Letno pogodbo z ustanoviteljem, o kateri tečejo pogovori, na STA sicer čakajo že od lanskega decembra. A besedilo pogodbe v obliki, kot jo predlaga Ukom, zanje ni sprejemljivo, saj »STA spreminja v vladno formacijo za množično fotografsko in vestičarsko proizvodnjo«. Ravnanje Ukoma tako vidijo kot pogajalsko izsiljevanje denarno ožete STA v nasprotju z več veljavnimi zakoni.

»Od tod do fotografiranja porok, s čimer naj bi se po mnenju direktorja Ukoma Uroša Urbanije lahko rešili na STA, res ni daleč. A kdor vsaj malo pozna agencijsko novinarstvo, ve, da to vodi v brezno,« še opozarjajo. Temu pa se bo STA, kot napovedujejo, poskušala izogniti z vsemi močmi in v zavezništvu z javnostjo.