219,9 kilometra, visoke temperature in napovedan močan veter. Za povrhu vsega pa še etapa številka trinajst kolesarske dirke Tour de France. Stresen začetek za tiste bolj vraževerne, a trinajstica je tokrat prinesla več sreče kot nesreče. »Pripravljeni smo na vse možne scenarije. To je dan, ko je ves čas treba biti v ospredju,« je načrte pred etapo opisal nosilec rumene majice Tadej Pogačar (UAE Emirates). Kako pomembno je bilo biti v ospredju, se je pokazalo 65 kilometrov pred ciljem. Na krajšem spustu je prišlo do hudega padca v glavnini, številni kolesarji so zgrmeli pod pobočje v grmovje. Na srečo med njimi ni bilo Slovencev, so pa zaradi padca morali odstopiti naslednji trije kolesarji na dirki. Skupno je zdaj takih že 34.

Glavnina se po padcu ni ustavljala. Zaradi slabih cest (prišlo je do številnih defektov) in ob pričakovanju vetra so vsi silili v ospredje. Veter na koncu ni bil tako močan, da bi ponovno razbil glavnino in vse je bilo nared za sprint glavnine. Edino vprašanje je bilo, kdo lahko premaga Marka Cavendisha (Deceuninck-Quick-Step).

Prvič sprint v Carcassonneju

Izvrstni britanski sprinter je postregel z odgovorom. Belgijska ekipa je še enkrat več odlično sestavila vlak, 36-letnik pa je nato brez težav dokončal delo. »To je zgodovina,« je bil prvi odziv v cilju, ko so ga obkrožili ekipni tovariši. Manxman je imel s to izjavo v mislih svojo 34. zmago na Touru, s čimer je izenačil rekord Belgijca Eddyja Merckxa. Kasneje temu dosežku ni več namenjal veliko pozornosti. »To je le še ena zmaga na dirki po Franciji. Takšna kot tista prva. O tem sem sanjal kot otrok. O tem še vedno sanjam in za takšne etape trdo delam. Že odkar sem začel tukaj dirkati, opažamo v Veliki Britaniji porast zanimanja za kolesarstvo. Če je zaradi ene moje zmage kakšen otrok poprijel za kolo ali nas prišel spodbujat ob cesto, mi to pomeni še toliko več,« je dejal.

Veliko bolj je bil nad prevlado Britanca navdušen slovenski sprinter Luka Mezgec (BikeExchange), ki na letošnjem Touru opravlja vlogo pomočnika za Michaela Matthewsa. »Noro, lani ni mogel držati glavnine v zadnjem kilometru, zdaj pa spet serijsko zmaguje,« je dejal Kranjčan.

Zanimivo je, da je mesto Carcassonne že šestič gostilo cilj etape na dirki po Franciji, danes pa se je prvič odločila s ciljnim sprintom glavnine. Pred tem so bili vedno uspešni ubežniki. »Povsem sem utrujen. Ne morem niti razmišljati o čem drugem. Sem res 'mrtev' po 220 kilometrih v vročini in vetru. V tem zaključku sem šel do zadnjih atomov, ekipa je bila znova izjemna. Ne morem verjeti. Že med etapo nisem ravno verjel, da bi lahko zmagal. Ampak moral sem zmagati zaradi te ekipe,« je bil s tokratnim razpletom zadovoljen Cavendish.

Prav tako se je v cilju smejalo Tadeju Pogačarju, ki je bil presrečen, da je etapa ostala dokaj mirna do cilja. »Bil je zelo vroč in dolg dan. Najprej malce dolgočasen, na koncu pa kar divji. Veliko se je dogajalo, zato sem srečen, da je dan za mano,« je zaključil.

Zahtevna dneva

Kolesarji so se približali Pirenejem, kjer jih čakajo odločilne etape letošnjega Toura. Prvi hribi se začenjajo že jutri in izzivalci Tadeja Pogačarja bodo morali izkoristiti vsako priložnost za napad, če še želijo ogroziti Slovenca pri obrambi naslova. Več priložnosti za to bo sicer v nedeljo, ko je na sporedu še težja etapa. Jutri se bodo v boj ponovno podali ubežniki, že pred začetkom dirke pa je napadalno vožnjo v 14. etapi napovedal Matej Mohorič, ki bo lovil svojo drugo zmago na letošnji francoski pentlji.